Parteneriat România Eficientă – Renergia pentru susținerea utilizării inteligente și responsabile a energiei

România Eficientă, program derulat de Energy Policy Group (EPG) cu sprijinul OMV Petrom, a început un parteneriat cu Renergia, start-up de tehnologie afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca care a dezvoltat prima aplicație mobilă de sustenabilitate din România. Renergia oferă cetățenilor o modalitate inovatoare de a-și reduce facturile la energie, prin crearea unui plan personalizat de eficiență energetică, cu ajutorul inteligenței artificiale (AI).

Folosind tehnici probabilistice, statistice și de AI, combinate cu expertiză în energie, Renergia generează un bilanț energetic personalizat pentru locuințe. Acest instrument inovator estimează consumul de energie electrică și termică, generând în același timp măsuri de eficiență energetică pentru utilizatori. Printre soluțiile propuse se numără înlocuirea aparatelor electrocasnice, instalarea de sisteme fotovoltaice, izolarea locuinței și utilizarea iluminatului cu tehnologie LED. Scopul principal al aplicației Renergia este de oferi consumatorilor casnici toate informațiile necesare pentru luarea celor mai bune decizii în ceea ce privește reducerea consumului energetic.

„Prin această colaborare, România Eficientă și Renergia își unesc forțele pentru a încuraja o utilizare responsabilă a energiei. Suntem încântați să avem în rețeaua noastră de parteneri această echipă de cercetători dedicați, care aduc o perspectivă proaspătă în domeniul eficienței energetice în clădiri. Prin acest parteneriat, reafirmăm angajamentul nostru pentru crearea unui viitor mai durabil și mai eficient din punct de vedere energetic pentru toți cetățenii României”, a declarat Radu Dudău, președinte EPG și coordonator al programului România Eficientă (foto)

Despre România Eficientă

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, realizat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării.

Despre Energy Policy Group

Asociația Energy Policy Group (EPG) este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG contribuie la realizarea unui sistem energetic avansat din punct de vedere tehnologic, sustenabil și acceptabil social. De asemenea, EPG promovează politici și măsuri de decarbonare pe termen lung în toate domeniile economice: energie, clădiri, transporturi, industrie, agricultură.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală. Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Energia din surse regenerabile offshore în UE, planuri ambițioase de creștere, dar sustenabilitatea rămâne o provocare (Raport)

Next Post

Lansare Sustainability News Lab pentru educarea următoarei generații de comunicatori de sustenabilitate din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next