Solutions. a lansat cu sprijinul Bayer raportul „Agricultura sustenabilă în România – abordări și direcții pentru viitor”. Raportul, care se adresează tuturor celor interesați de subiectul agriculturii sustenabile, accentuează faptul că în contextul schimbărilor climatice, producția agricolă și viitorul securității alimentare sunt puse sub semnul întrebării.
Agricultura sustenabilă se referă la practicile agricole care îmbină eficiența economică cu protecția mediului și bunăstarea socială. Ea respectă resursele naturale, promovează biodiversitatea, utilizează metode prietenoase cu mediul și asigură satisfacerea nevoilor actuale fără compromiterea resurselor viitoare. Mergând mai departe, agricultura regenerativă se axează pe obținerea de rezultate, cum ar fi:
- îmbunătățirea calității solului;
- sechestrarea carbonului din atmosferă;
- conservarea resurselor de apă;
- îmbunătățirea bunăstării socio-economice a fermierilor și a comunităților lor.
Raportul a fost elaborat pe baza unor studii, analize și articole științifice relevante pentru domeniul agriculturii. De asemenea, raportul a fost elaborat și pe baza intervievării unor fermieri români care au adoptat tehnologii și practici agricole sustenabile.
Care sunt provocările cu care se confruntă fermierii?
Interviurile realizate în cadrul raportului cu fermieri români arată că provocările principale cu care s-au confruntat fermierii au fost:
- fluctuațiile climatice imprevizibile;
- schimbările de temperatură;
- distribuția neuniformă a precipitațiilor, care au influențat randamentele culturilor.
În plus, adaptarea forței de muncă la noile tehnologii a reprezentat altă problemă pe care fermierii au întâmpinat-o.
În fața tuturor acestor obstacole, fermierii au adoptat în mod consecvent o serie de soluții inovatoare. Aceștia au acordat o atenție sporită sănătății solurilor și gestionării eficiente a apei disponibile. Tehnologia a avut un rol esențial: agricultura de precizie, monitorizarea prin satelit și utilizarea hărților NDVI s-au dovedit a fi instrumente cruciale în identificarea nevoilor solului și a culturilor dezvoltate de la an la an. Pentru a face față variațiilor climatice, fermierii au testat și selectat soiuri de plante mai rezistente. Practicile agricole sustenabile, precum lucrările conservative ale solului (min-till, no-till sau strip-till), au fost integrate cu succes, împreună cu optimizarea utilizării inputurilor.
Citește și: Încălzirea globală va atinge pragul de 1,5 grade Celsius în acest deceniu (Raport)
Raportul „Agricultura sustenailă în România: abordări și direcții pentru viitor” este o invitație la acțiune și reflecție, o provocare de a privi cu încredere spre viitor, având convingerea că, împreună, putem modela un traseu sustenabil și prosper pentru agricultura românească.