Companii responsabile față de mediu și oameni

Principalii candidați la Primăria Capitalei, invitați la o dezbatere pe tema calității vieții în oraș

Dezbatere-Mediu_ECSR
Dezbatere-Mediu_ECSR

Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde” și Platforma de mediu pentru București organizează și invită la o dezbatere având ca teme mediul și calitatea vieții în oraș și zona metropolitană pe cei patru cei mai bine plasați candidați la Primăria Municipiului București, conform sondajelor, Nicușor Dan, Gabriela Firea, Cristian Popescu Piedone și Sebastian Burduja.

Lipsa dezbaterilor în spațiul public din România tinde să devină o cutumă alarmantă când este vorba despre alegeri de orice natură. Acest fenomen șubrezește democrația și încalcă dreptul alegătorilor la o decizie informată atunci când pun ștampila pe buletinul de vot. Dezbaterile între candidați sunt o chestiune ce ține de firesc, de normalitate și de respect față de oamenii cărora le cer votul.

Peste 220 de organizații, grupuri civice și persoane publice, reunite sub umbrela celor două platforme solicită celor patru candidați o dezbatere orientată către soluțiile pe care le propun la multiplele provocări cu care se confruntă bucureștenii și orașul lor atunci când vine vorba de un mediu sănătos și calitatea vieții în Capitală. Cele două platforme, ambele demersuri apolitice, își asumă crearea cadrului neutru al dezbaterii.

„În 2024, mediul, în general, calitatea aerului, în particular și crearea de centuri verzi în zonele periurbane nu pot lipsi din programul și prioritățile niciunui partid serios și al niciunui candidat serios la alegerile ce se apropie și, în același timp, nu pot lipsi din evaluarea personală pe care și-o face fiecare alegător responsabil. În București regăsim cea mai mare aglomerare urbană a României, în care trăiește peste 10% din populația țării. Toți oameni aceștia au dreptul la o dezbatere între candidați. Cu blândețe, le solicit celor patru să participe la această dezbatere și, în același timp, le mulțumesc cu recunoștință” — a declarat Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde.

„Bucureștenii sunt interesați și din ce în ce mai implicați în problemele care îi afectează zi de zi. Fie că vorbim de poluare, trafic, spații verzi sau servicii publice, vedem din ce în ce mai mulți cetăteni care acționează și se implică pentru o mai bună calitate a vieții. Ei fac parte din grupuri de inițiativă, ONG-uri, asociații de proprietari sau o fac individual. A venit din nou momentul să ofere votul și încrederea primarului Bucureștiului și merită pe deplin să voteze cunoscând programele și viziunea candidaților. Merită pe deplin o dezbatere deschisă, onestă și echilibrată între cei care vor să le câștige voturile” — a declarat Oana Neneciu, reprezentantă a comunității Platformei de mediu.

O dezbatere pe teme de mediu și calitatea vieții se impune în condițiile în care, de ani buni, Bucureștiul este în top 3 al celor mai poluate capitale din UE, înregistrând cel mai mare cost social cauzat de poluare, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde EUR. Conform concluziei oficiale a unui raport din 2020 al Institutului Național de Sănătate Publică, dacă autoritățile și-ar îndeplini țintele deja asumate pentru combaterea poluării, locuitorii Bucureștiului ar putea avea o speranță de viață mai lungă cu patru ani.

Un alt indicator important pentru o bună calitate a vieții este, conform UE, existența a 26 de metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locuitor, în mediul urban. Bucureștenilor le revine, în prezent, o suprafață verde între 7-9 metri pătrați, insuficient pentru un trai sănătos, iar capitala se confruntă cu pierderi importante de astfel de spații verzi.

Peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice, reunite sub umbrela Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde și având sprijinul Administrației Prezidențiale, au venit în întâmpinarea politicienilor și a autorităților cu Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor. Documentul, în șapte puncte, semnat deja de 9 dintre cei 11 destinatari, conține amendamentele la noul cod silvic și care sunt menite să protejeze pădurile din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, crearea de centuri verzi pentru alte orașe, cât și soluții atât la poluarea din București și județ, dar și la cea din restul țării: https://bit.ly/3LULwPK. Printre ele se numără realizarea și adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării sau includerea subiectului legat de poluarea aerului din București și alte orașe pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Centura Verde București-Ilfov (www.centuraverde.ro) este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială și antipoluare, cât și de mitigare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluții sistemice ce presupune și o semnificativă componentă de mediu.

Platforma de mediu pentru București (www.platformademediu.ro) este un spațiu neutru de colaborare, în care societatea civilă, mediul academic, administrația și companii acționează împreună pentru a rezolva problemele de mediu ale Capitalei.

Share this article
Prev Post

Nestlé susține Fundatia PRAIS în proiectul „Planeta Albastră Contează pe Tine!”

Next Post

Românii apreciază voluntariatul, însă foarte puțini fac voluntariat în mod constant și activ (studiu Kaufland)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next