Companii responsabile față de mediu și oameni

Raiffeisen Bank România își publică al 15-lea Raport de Sustenabilitate. Creditele cu componentă ESG acordate corporațiilor au crescut cu 75% în 2023

  • Prima emisiune de euroobligațiuni senior non-preferențiale în format sustenabil pe piața internațională de capital în valoare de 300 milioane de euro și aprox. 1 miliard de euro portofoliu de obligațiuni în format verde și sustenabil
  • +75% credite cu componentă ESG acordate corporațiilor, față de 2022
  • 39% dintre creditele ipotecare noi acordate pentru clădiri cu performanță energetică A
  • 400 de milioane de euro susținere pentru IMM-uri prin scheme de garantare ale Fondului European de Investiții
  • 5 milioane de euro susținere pentru comunitățile din România, din care 1 milion de euro prin programul de granturi Raiffeisen Comunități

Pentru al 15-lea an consecutiv, Raiffeisen Bank România publică Raportul de Sustenabilitate, în care prezintă informații despre performanța non-financiară a companiei și impactul economic, social și de mediu în anul 2023. Rezultatele prezentate în raport ilustrează rolul instituției financiare  în redirecționarea fluxurilor de capital preponderent către activități care contribuie și accelerează tranziția către o economie durabilă.

„În peisajul actual, caracterizat de instabilitate climatică și socială, dezvoltarea durabilă nu este doar o alegere, ci o necesitate. Ca instituție financiară, jucăm un rol esențial în redirecționarea fluxurilor de capital către activitățile care accelerează tranziția către o economie durabilă. Realizat pentru al 15-lea an consecutiv, acest raport reprezintă încă o dovadă a angajamentului ferm de a contribui la bunăstarea comunităților locale, a mediului natural și a economiei românești.” – Zdenek Romanek, Președinte & CEO, Raiffeisen Bank România

Banking responsabil: 2023, anul creditării sustenabile și al planificării financiare  

În 2023, Raiffeisen Bank a emis, în premieră, pentru sectorul bancar românesc primele euroobligațiuni senior non-preferențiale în format sustenabil pe piața internațională de capital, în valoare totală de 300 de milioane de euro. Acestea au completat portofoliul băncii de obligațiuni în format verde și sustenabil, ajungând la final de 2023 la 7 emisiuni de obligațiuni, în valoare totală aproape de 1 miliard de euro. Creditele cu componentă ESG acordate corporațiilor au crescut cu 75% în 2023 comparativ cu 2022, iar 20% din portofoliul corporate a constat în finanțarea proiectelor sustenabile. Aproximativ 39% din creditele ipotecare noi au fost acordate pentru finanțarea clădirilor din clasa de performanță energetică A.

Cu sprijinul Fondului European de Investiții, Raiffeisen Bank susține, prin două scheme de garantare în valoare de 400 de milioane de euro, cel mai mare plan de investiții din ultimii ani dedicat IMM-urilor din România. Finanțarea ajută în tranziția către o economie durabilă și contribuie la reducerea inegalităților regionale, prin consolidarea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii.

Totodată, peste 100 de proiecte înscrise factory by Raiffeisen, programul dedicat susținerii antreprenorilor aflați la început de drum, au fost finanțate cu 4,9 milioane de euro în 2023.

În 2023, Smart Market a devenit prima aplicație bancară de loializare din România cu un calculator de amprentă de carbon integrat. De asemenea, din vara anului 2023 aplicația include secțiunea ”Grijă pentru Mediu”.

Raiffeisen Bank România a continuat să discute 1:1 cu clienții despre planificare financiară personală. La finalul anului 2023, clienții cu obiceiuri legate de investiții, pensii facultative și asigurări de viață cu componentă de economisire au înregistrat o creștere de peste 108% comparativ cu 2021.

În ceea ce privește lanțul de aprovizionare, Raiffeisen Bank contribuie la susținerea și dezvoltarea economiei locale: 77% dintre cheltuielile cu furnizorii au fost direcționate către cei peste 89% furnizori locali.

Progrese în eficientizarea consumului de energie și reducerea emisiilor asociate operațiunilor proprii

În 2023, banca a continuat să ia măsuri pentru reducerea impactului negativ direct asupra mediului, înregistrând o scădere de aproximativ 8% a emisiilor directe generate de operațiunile proprii (emisii Scope 1 & 2 conform Greenhouse Gas Protocol Corporate Standard).

A investit aproximativ 700.000 de euro pentru modernizarea flotei auto: a achiziționat 17 autovehicule electrice, 2 hibride și 7 vehicule pe benzină, conforme cu standardul Euro 6, înlocuind vehicule diesel.

Progrese au fost înregistrate și în eficientizarea consumului de energie. Raiffeisen Bank a continuat procesul de înlocuire a sistemelor de climatizare, început în 2021, investind 719.000 de lei în tehnologii mai eficiente energetic, care a rezultat într-o economie de 359 MWh în consumul anual de energie. De-asemenea, a pus accent pe achiziția de energie din surse regenerabile. 42% din totalul energiei electrice consumate a provenit din surse regenerabile.

Ca rezultat al preocupării pentru reducerea utilizării de resurse primare, 20% din PVC-ul utilizat în producția de noi carduri a fost PVC reciclat, procentul crescând semnificativ comparativ cu cel de sub 1% înregistrat în 2022. Pentru 2024, Raiffeisen Bank își  propune să crească procentul de PVC reciclat, la 90% din cantitatea totală de PVC utilizată pentru cardurile nou emise.

Oamenii Raiffeisen

Anul 2023 a însemnat intensificarea preocupărilor pentru diversitate și incluziune, concretizată printr-un sondaj intern și definirea pilonilor strategici. În cursul anului 2023, toți cei peste 4900 de angajați ai Raiffeisen Bank au beneficiat de training,  evaluarea performanței și un plan de dezvoltare a carierei; 99% dintre ei au parcurs cursul privind Pilonii diversității și incluziunii, iar durata medie de training per angajat a fost de aproape 6 zile. Peste 55% dintre pozițiile de management au fost ocupate de femei.

Investiții comunitare în valoare de peste 5 milioane de euro

În 2023, Raiffeisen Bank a investit peste 5 milioane de euro în proiecte și programe comunitare care servesc drept catalizatori pentru schimbări pozitive în societate. Din această sumă, 1 milion de euro au fost direcționați către 20 de ONG-uri prin Raiffeisen Comunități, unul dintre programele emblematice ale băncii transformat, în 2023, în accelerator de ONG-uri în sustenabilitate.

Totodată, angajații Raiffeisen au contribuit la susținerea comunităților cu peste 600 de ore de voluntariat.

„Rămânem un partener bancar care înțelege că drumul către sustenabilitate se parcurge împreună. Fie că vorbim despre colegii noștri, despre partenerii, furnizorii dar mai ales clienții noștri, cu care colaborăm zi de zi, știm că suportul lor este esențial pentru avansarea obiectivelor de sustenabilitate ale băncii, cât și la atingerea obiectivelor existente la nivel european și global. Acest raport de sustenabilitate reflectă eforturile noastre comune si mulțumim tuturor celor implicați pentru dedicarea și sprijinul continuu în acest demers.” – Roxana Barbato, Director ESG & Sustenabilitate Raiffeisen Bank România.

Raportul a fost dezvoltat în conformitate cu Standardele Global Reporting Initiative (GRI) 2021 și respectă prevederile Ordinului Băncii Naționale a României nr. 7/2016, Ordinului Ministrului Finanțelor Publice 3456/2018 și informațiile prevăzute de Regulamentul UE 852/2020 (Taxonomia).

Raportul de Sustenabilitate al Raiffeisen Bank România pentru 2023 poate fi consultat integral aici.

Share this article
Prev Post

Numărul zilelor cu temperaturi peste 35 de grade în mari capitale ale lumii s-a dublat în ultimele decenii

Next Post

Lidl România, în parteneriat cu 3 ONG-uri, desfășoară noi acțiuni de curățare a plasticului de pe malurile Dunării

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next