Companii responsabile față de mediu și oameni

România printre țările sancționate de UE pentru întârzierea în transpunerea normelor pentru energie regenerabilă

Comisia Europeană a lansat procedură de infringement împotriva României și altor 25 de state membre pentru nerespectarea termenului de transpunere a Directivei (UE) 2023/2413, care modifică și consolidează regulile privind promovarea energiei din surse regenerabile.

Executivul comunitar a trimis scrisori de punere în întârziere către 26 de țări UE, România fiind inclusă într-o listă ce cuprinde majoritatea statelor blocului european: Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia.

Doar Danemarca a reușit să notifice transpunerea integrală a directivei până la termenul legal stabilit.

Statele membre aveau obligația de a transpune noile reglementări până la 21 mai 2025, cu excepția unor prevederi specifice legate de procedurile de autorizare, care trebuiau implementate încă din 1 iulie 2024.

Obiectivele noilor reglementări

Directiva de modificare vine să accelereze implementarea energiei regenerabile în întreaga economie europeană, vizând în special sectoarele unde progresul a fost mai lent:

  • Încălzirea și răcirea clădirilor
  • Sectorul construcțiilor
  • Transporturile și industria

Noile norme introduc măsuri orizontale pentru promovarea surselor regenerabile, inclusiv:

  • Consolidarea garanțiilor de origine pentru energia verde
  • Facilitarea integrării sistemului energetic prin electrificare
  • Promovarea hidrogenului regenerabil
  • Garanții pentru o producție mai sustenabilă de bioenergie

Impactul economic și de mediu

Conform Comisiei Europene, implementarea acestor reglementări este crucială pentru:

  • Accelerarea energiei curate autohtone și reducerea dependenței de importuri
  • Diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul energetic, care reprezintă peste 75% din totalul emisiilor UE
  • Consolidarea securității energetice europene
  • Reducerea prețurilor la energie pe termen lung
  • Creșterea competitivității economiei europene

Context național

România se află într-o poziție relativ bună în ceea ce privește energia regenerabilă. Anul trecut, sursele de energie regenerabilă au reprezentat 24,5% din consumul final brut de energie la nivelul UE, România situându-se peste media europeană cu peste 24% energie regenerabilă utilizată, plasându-se înaintea unor țări cum ar fi Germania, Franța, Italia și Spania.

Cu toate acestea, țara noastră nu este străină de procedurile de infringement în domeniul energiei regenerabile. În mai 2022, Comisia Europeană a îndemnat deja România, alături de alte nouă țări, să transpună Directiva privind energia din surse regenerabile.

Următorii pași

Țările sancționate au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde, a finaliza transpunerea legislativă și a notifica măsurile adoptate către Comisia Europeană. În cazul în care răspunsul nu va fi satisfăcător, Executivul comunitar poate decide emiterea unui aviz motivat, primul pas către o posibilă sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Această măsură vine într-un moment în care UE accelerează tranziția către energia verde, în contextul obiectivelor de neutralitate climatică până în 2050 și al necesității de a reduce dependența de combustibilii fosili, mai ales în urma crizei energetice provocate de conflictul din Ucraina.

Share this article
Prev Post

Presiunile politico-economice schimbă prioritățile climatice în Europa

Next Post

Energia solară din UE se contractă pentru prima dată într-un deceniu, pe fondul reducerii subvențiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next