Veolia, furnizor global de servicii energetice și de soluții sustenabile în managementul apei și al deșeurilor, lansează al 4-lea episod, din cele 6 anunțate, al serialului de video-povești Romania Unfolds, care își propun să surprindă exemple de succes din comunități ale căror provocări locale au la bază o soluție sustenabilă.
Obiectivul episodului 4, cu titlul Educație de calitate, este de a prezenta modele de educație incluzivă, echitabilă și actuală, prin oportunități de învățare practică, infrastructură școlară de calitate, profesori cu competențe ridicate, testări standardizate și soluții individualizate, aliniate la cerințele actuale ale pieței muncii.
Un model reușit de educație incluzivă
În România, doar 8,4% dintre elevii din învățământul tehnic și vocațional beneficiază de experiență practică la locul de muncă. La nivel european, media este de 60,1%.
Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, cu 1.105 elevi, are o tradiție îndelungată în formarea specialiștilor silvici în gestionarea resurselor forestiere, protecția mediului și dezvoltarea durabilă. Misiunea colegiului este de a oferi o educație centrată pe elev, unde noțiunile teoretice își găsesc aplicabilitatea practică în viața de zi cu zi.
Acesta este primul colegiu din țară care a pregătit și înscris o echipă de fete la Concursul European de Competențe în Silvicultură. Această realizare marchează un pas important pentru egalitatea de șanse între fete și băieți în educația silvică.
Progresul educațional sustenabil: sistemul de învățare diferențiat
Potrivit rezultatelor testelor PISA, 46,6% dintre elevii români de 15 ani sunt considerați analfabeți funcțional la matematică și 40,8% la citire. În schimb, în Uniunea Europeană, doar 22,9% dintre elevi au primit scorul „nefuncțional” la matematică și 22,5% la citire.
Asociația pentru Valori în Educație (AVE) și Brio sunt două inițiative care își propun să transforme sistemul educațional din România, prin promovarea valorilor fundamentale și îmbunătățirea calității educației.
AVE este o organizație non-guvernamentală ce formează lideri și manageri educaționali prin implementarea programelor de dezvoltare. Brio operează cea mai mare platformă edtech de măsurare a performanței educaționale, bazându-se pe modele psihometrice avansate ce oferă rezultate precise.
Primul Test Național de Alfabetizare Matematică, creat de AVE și Brio, permite profesorilor să evalueze gratuit nivelul de literație matematică al elevilor din clasele I-XII, să identifice cazurile de risc și să propună soluții personalizate pentru îmbunătățirea competențelor de numerație.
Învățământul dual: oportunități reale pentru viitorul profesional al tinerilor
În România, absolvenții de învățământ tehnic au o rată de angajare cu 13,4% mai mare decât cei cu educație teoretică, în timp ce în UE, rata de angajare a absolvenților din domeniul tehnic este cu 2,8% mai scăzută decât cea a absolvenților de învățământ general. După finalizarea unui stagiu de practică, 59% dintre tinerii români au continuat colaborarea cu angajatorul, comparativ cu media europeană de 39%.
Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, în parteneriat cu Apa Nova – o companie Veolia, a pus bazele unui program educațional axat pe noile tehnologii din domeniul instalațiilor, oferindu-le tinerilor acces la cunoștințe teoretice și practice prin ateliere special concepute, cu oportunități de angajare după absolvire.
Din 2018 până în prezent, 191 de elevi au fost înscriși în clasele de învățământ dual din cadrul Colegiului Tehnic, dintre care 66 au absolvit, iar 125 sunt încă în curs de formare. 30 de absolvenți ai colegiului sunt deja angajați Apa Nova.
Un pas înainte pentru sistemul educațional
Ce îi unește pe cei de la Colegiul Silvic „Bucovina”, Asociația pentru Valori în Educație (AVE), Brio și Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, dar și care sunt soluțiile care contribuie la asigurarea unei educații de calitate – descoperiți în cel de-al patrulea episod din Romania Unfolds. Pentru o cercetare în profunzime a temei, descoperă soluțiile Veolia pentru o educație de calitate și oportunități de învățare.