Companii responsabile față de mediu și oameni

România va primi un grant de 14 mil. dolari din partea SUA pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici, un instrument esențial în lupta împotriva schimbărilor climatice

Statele Unite alocă 14 milioane de dolari pentru un studiu de inginerie și proiectare de tip FEED (Front-End Engineering and Design), care va constitui baza pentru implementarea unei centrale electrice cu reactor modular mic (SMR) în România.  Această acțiune reprezintă următorul pas în îndeplinirea promisiunii făcute de John Kerry, și de președintele României, Klaus Iohannis, la Conferința ONU privind schimbările climatice din 2021 de la Glasgow (COP26), unde și-au anunțat intenția de a desfășura un SMR în România în parteneriat cu firma americană NuScale Power LLC.

În dezvoltarea acestui studiu, Nuclearelectrica și NuScale vor colabora cu USTDA pentru inițierea unui pachet de studii și activitati de inginerie și proiectare, precum și analize tehnice ale amplasamentului potențial de la Doicești, care vor furniza României date esențiale pentru dezvoltarea primei centrale cu reactoare modulare mici din România. Aceste informații sunt esențiale pentru estimarea costurilor, planificarea riguroasă a activităților și definirea proiectului prin raportare la cerințele de autorizare și reglementare naționale și internaționale aplicabile. De asemenea, în această etapă vor fi identificați potențialii furnizori de servicii și pentru producția componentelor și asamblarea acestora în România.

“Energia nucleară, inclusiv reactoarele modulare de mici dimensiuni, reprezintă un instrument esențial în lupta împotriva schimbărilor climatice și poate, de asemenea, să consolideze securitatea energetică și să stimuleze prosperitatea economică. Acesta este un pas înainte puternic în sprijinul dorinței României de a genera energie nucleară inovatoare, sigură și cu emisii zero în parteneriat cu Statele Unite”, a declarat John Kerry.

România, prin Nuclearelectrica, face astfel primii pași spre implementarea în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale din Europa cu 6 module, și o putere instalata 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

„Tehnologia reactoarelor modulare mici a NuScale, prima si singura tehnologie SMR care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleara din SUA (NRC), poate sprijini obiectivele de decarbonare ale Romaniei, contribuind in acelasi timp la independenta energetica si prosperitatea tarii noastre. Prin parteneriatul cu Statele Unite, alegand o tehnologie deja aprobata si validata de catre un reglementator cu experienta, Romania se asigura, de asemenea, ca proiectele sale in domeniul energiei nucleare respecta cele mai inalte standarde de siguranta nucleara. De asemenea, Nuclearelectrica, cu peste peste 25 ani de operare la cele mai inalte standarde de securitate a centralelor nucleare, este mandra sa contribuie cu expertiza la dezvoltarea primelor reactoare modulare din Europa si sa ofere un exemplu pentru alte tari interesate sa dezvolte programe nucleare civile.” – Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Foto: Nuclearelectrica

Share this article
Prev Post

Vodafone a dezvoltat tehnologia IoT care-i permite furnizorului de căpșuni al turneului de la Wimbledon să își eficientizeze operațiunile de producție și să reducă emisiile de carbon

Next Post

România va găzdui în data de 4 și 5 octombrie primul summit privind schimbările climatice, inițiat de BRD Groupe Société Générale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next