Companii responsabile față de mediu și oameni

Shell dă în judecată Greenpeace și cere despăgubiri de 2,1 milioane de dolari după ce activiștii au urcat la bordul unei nave petroliere

Shell a dat în judecată Greenpeace pentru daune de 2,1 milioane de dolari după ce activiștii grupului de mediu au urcat la bordul navei de producție petrolieră a companiei aflată în tranzit pe mare în acest an, potrivit Greenpeace și unui document consultat de Reuters.

Gigantul britanic producător de petrol și gaze a depus cererea la Înalta Curte din Londra. Activiștii Greenpeace au urcat la bordul navei în ianuarie în apropiere de Insulele Canare, în largul coastei atlantice din nordul Africii, pentru a protesta împotriva forajului petrolier, și au rămas pe navă până în Norvegia.

Într-un e-mail trimis agenției Reuters, Shell a confirmat că a demarat procedurile legale atunci când a fost întrebată dacă a dat în judecată Greenpeace din cauza incidentului, dar a refuzat să comenteze suma revendicată.

Abordarea unei nave în mișcare pe mare a fost „ilegală și extrem de periculoasă”, a declarat un purtător de cuvânt al Shell. „Dreptul de a protesta este fundamental și îl respectăm în mod absolut. Dar trebuie să se facă în siguranță și în mod legal.”

Despăgubirile cerute de Shell includ costurile legate de întârzierile de transport maritim și cheltuielile pentru securitate suplimentară, precum și costurile legale, potrivit unui document consultat de Reuters.

„Cererea este una dintre cele mai mari amenințări legale la adresa capacității rețelei Greenpeace de a face campanie în cei peste 50 de ani de istorie a organizației”, a declarat Greenpeace într-un comunicat.

Greenpeace a precizat că Shell s-a oferit să își reducă cererea de despăgubiri la 1,4 milioane de dolari dacă activiștii Greenpeace sunt de acord să nu mai protesteze la niciuna dintre infrastructurile de petrol și gaze ale Shell pe mare sau în port.

Greenpeace a precizat că va face acest lucru doar dacă Shell se va conforma unui ordin judecătoresc din Olanda din 2021 de a-și reduce emisiile cu 45% până în 2030.

O cerere de despăgubiri suplimentare de aproximativ 6,5 milioane de dolari din partea unuia dintre contractorii Shell, Fluor (FLR.N), este nesoluționată, potrivit documentului consultat de Reuters.

Ajutați-ne să ne luptăm cu ei în instanță

Shell dă în judecată Greenpeace pentru un protest pașnic. Ajutați-ne să ne luptăm cu ei în instanță este apelul pe care îl face Greenpeace UK într-un comunicat de presă din care redăm cele ce urmează:

„La începutul acestui an, șase activiști ai Greenpeace International au reușit să urce la bordul și să ocupe o platformă petrolieră în mișcare a Shell. Platforma se îndrepta spre Marea Nordului pentru a debloca noi puțuri de petrol.

Cererea noastră a fost clară: Shell trebuie să oprească forajul pentru noi petrol și gaze și să înceapă să plătească pentru că a provocat zeci de ani de daune climatice.

Protestul a continuat timp de 13 zile, pe parcursul a aproape 4.000 km. În acest timp, Shell a raportat profituri anuale record de aproape 40 de miliarde de dolari. Dar nu vor plăti niciun ban pentru a repara haosul climatic pe care l-a provocat.

La fel ca mulți dintre noi, activiștii care au ocupat platforma Shell au experimentat criza climatică în moduri diferite – de la creșterea facturilor la energie și inundații, la valuri de căldură și taifunuri. Acest protest a dus lupta pentru dreptate climatică direct la Shell, într-un mod pe care aceasta nu l-a putut ignora. Alături de milioane de oameni din întreaga lume, care își pierd viețile, cei dragi și casele din cauza degradării climei provocate de giganții combustibililor fosili.

Ei bine, am atras atenția celor de la Shell. Acum au dat în judecată Greenpeace UK și Greenpeace International, amenințându-ne cu daune de 8 milioane de dolari și cu interzicerea protestelor.

Aceste tactici de intimidare amenință lupta globală pentru justiție climatică. Ne ajutați să ținem piept Shell și donați astăzi pentru Fondul Stop Shell?

De ce dă Shell în judecată Greenpeace?

Shell încearcă să ne reducă la tăcere. Ne cer să nu mai protestăm niciodată la niciuna dintre instalațiile lor pe mare sau în port, oriunde în lume, altfel riscăm o cerere despăgubiri de 8,6 milioane de dolari și un ordin judecătoresc de amploare pentru a ne limita dreptul de a protesta.

Protestul nostru a fost pașnic, sigur și atent planificat. Nu am provocat nicio pagubă. Shell este cea care trebuie să plătească pentru devastarea climatică pe care o provoacă la nivel global, doar cu scopul de a face profit.”

Foto: captură video Greenpeace

Share this article
Prev Post

Valoarea importurilor UE de produse energetice verzi s-a dublat în 2022 față de anul anterior. Panourile solare, în topul importurilor (Eurostat)

Next Post

UE se pregătește să dilueze normele Euro 7 privind poluarea mașinilor și camioanelor noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next