Climeworks deschide în Islanda cea mai mare instalație din lume pentru extragerea de CO2 din aer

Cea mai mare instalație de captare și stocare directă a aerului (DAC+S), denumită Mammoth, a fost inaugurată în Islanda.

Este a doua instalație comercială a companiei Climeworks în Islanda și este de aproximativ zece ori mai mare decât predecesoarea sa, Orca. Mammoth va aduce pe piață noi capacități de eliminare a carbonului pe care Climeworks le va pune la dispoziția clienților săi.

Tehnologia DAC funcționează prin utilizarea unui proces tehnic de aspirare a dioxidului de carbon din aer și de stocare a acestuia.

Mammoth este proiectată pentru o capacitate nominală de captare de până la 36.000 de tone de CO₂ pe an, odată ce va funcționa la capacitate maximă, prin filtrarea CO₂ din aer și stocarea permanentă acestuia în subteran.

Instalația este construită într-un design modular, cu douăsprezece din totalul de 72 de containere colectoare instalate în prezent la fața locului. Uzina va fi finalizată pe parcursul anului 2024.

Pentru a alimenta procesul de captare directă a aerului, Climeworks colaborează cu partenerul de energie geotermală ON Power din Islanda.

Climeworks nu a precizat costul pe tona de CO₂ captată de Mammoth, dar a declarat că urmărește să reducă costurile tehnologiei la 400-600 de dolari pe tonă până în 2030 și la 200-350 de dolari pe tonă până în 2040.

Sursa foto: Climeworks

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Dispută între companiile energetice italiene și guvern privind restricțiile de instalare a panourilor solare pe terenurile agricole

Next Post

Gebrüder Weiss sprijină expediția climatică „Proiectul Groenlanda”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next