Sodexo UK și Irlanda a anunțat că din ianuarie 2030 va colabora doar cu furnizorii care demonstrează progrese tangibile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră prin raportări publice, validate științific, în contextul tranziției companiei de management al serviciilor alimentare către un lanț valoric zero net până în 2040.
Sodexo lucrează în prezent cu peste 4.000 de parteneri de aprovizionare, iar focusul companiei este în primul rând pe cele 500 de organizații care reprezintă, în mod colectiv, 90% din emisiile lanțului său de aprovizionare.
Sodexo a demarat deja un program de formare cu furnizori săi pentru a-i sprijini în atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon.
Aproximativ 70% din lanțul de aprovizionare al Sodexo din Marea Britanie și Irlanda este alcătuit din IMM-uri și întreprinderi voluntare, comunitare și sociale (VCSE), majoritatea fără personal dedicat sustenabilității și fără capacitatea financiară de apela la servicii de consultanță.
Prima etapă este în curs de implementare, Sodexo solicitând principalilor furnizori responsabili pentru emisii din lanțul de aprovizionare să prezinte un plan anual detaliat de reducere la minimum și raportare a emisiilor de carbon asociate Scope 1 și 2.
Prin urmare, până în septembrie 2025, furnizorii care reprezintă 75% din emisiile lanțului de aprovizionare al Sodexo vor trebui să-și fi stabilit obiectivele nete zero bazate pe știință, validate științific (SBTi).
Până în septembrie 2027, furnizorii care reprezintă 90% din emisiile din lanțul de aprovizionare al Sodexo vor trebui să-și stabilească propriile obiective zero net validate de SBTi.
Până în ianuarie 2030, Sodexo va colabora doar cu furnizori care pot demonstra progrese tangibile prin raportări publice.
Sodexo Marea Britanie și Irlanda și-au început călătoria zero net în 2010, calculându-și emisiile din sfera 1 și 2, lucrând în parteneriat cu WWF. În luna ianuarie a acestui an, Sodexo a înregistrat în raportul său actualizat de progres o reducere cu 33% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) din sfera 1, 2 și 3, comparativ cu valoarea de referință din 2017.