Companii responsabile față de mediu și oameni

Studenții de la Universitatea Babeș-Bolyai au câștigat finala globală a SAS Curiosity Cup cu un proiect ce analizează situația defrișărilor din Munții Carpați

Trei studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au câștigat finala globală a competiției SAS Curiosity Cup, unde au concurat alături de alte nouă echipe din întreaga lume. Proiectul tinerilor români a folosit soluția SAS Viya, având ca subiect clasificarea imaginilor din satelit pentru a detecta defrișările din Munții Carpați.

Cercetarea echipei T(h)ree Sentinel a avut la bază două seturi de date conținând imagini obținute prin satelit: unul care cuprinde imagini din bazinul hidrografic al Amazonului și un altul care conține imagini din patru regiuni de interes ale Munților Carpați, colectate de către satelitul Sentinel-2. Imaginile au fost pre-procesate și redimensionate pentru a putea fi folosite în două sisteme de clasificare: o Rețea Neurală Convoluțională (CNN) bazată pe platforma SAS Viya, dar și un model atent calibrat ResNet50, pregătit în Python.

Concluzia la care a ajuns echipa T(h)ree Sentinel este că metoda de lucru folosită în cadrul proiectului poate reprezenta un punct de pornire pentru sisteme de monitorizare a pădurilor României. Tehnologia poate suplimenta monitorizarea făcută la sol și poate contribui la diminuarea fenomenului defrișărilor. De asemenea, autoritățile locale sau naționale se pot folosi de un astfel de sistem pentru a identifica rapid zonele critice în care au loc defrișări importante, pentru a implementa măsuri legale.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Prof.univ.dr. psih. Daniel David, m.c. Academia Română a declarat cu ocazia finalizării competiției: “UBB are ca model academic ideea de a genera cunoaștere avansată prin cercetare științifică, iar în acest proces să educe studenții și să genereze aplicații inovative pentru societate. Acest rezultat confirmă că modelul funcționează bine și că studenții UBB sunt foarte bine educați pentru a fi generatori de cunoaștere și inovații în societate.”

”Pentru noi, participarea la SAS Curiosity Cup a fost o experiență nemaipomenită și suntem foarte bucuroși că am ajuns în punctul în care putem transmite acest mesaj. Faptul că am câștigat la categoria Data Analysis din cadrul competiției este o performanță remarcabilă pentru echipa noastră; ne-a sporit încrederea și ne-a validat aptitudinile și expertiza în domeniul analizei de date. A fost un moment de mare mândrie pentru noi să vedem că eforturile noastre au fost răsplătite. Fiecare dintre noi și-a folosit skill-urile de data analysis pentru a gândi o soluție privind problema continuă a defrișărilor. În cadrul competiției, am putut să demonstrăm abilități de colaborare, de gândire analitică și de inovare”, au declarat cei trei membri ai echipei T(h)ree Sentinel, Marian-Lucian Coțolan, Bianca-Nicoleta Marian și Adina Tilea.

”Proiectul nostru, centrat pe urmărirea defrișărilor, reamintește că datele și inteligența artificială au puterea de a fi o forță care să inspire schimbările pozitive în lumea în care trăim”, a declarat Lect.univ.dr Darie Moldovan, coordonatorul echipei.

Share this article
Prev Post

Ziua Pământului. România, în Cartea Recordurilor cu un Tricou de Uriaș din material textil creat din 250.000 de PET-uri reciclate

Next Post

ProCredit Bank își consolidează poziția de bancă verde și se alătură Angajamentului pentru Mediu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next