Publicația Visual Capitalist a publicat un nou grafic care surprinde sursele de energie utilizate la nivel mondial în 2023, măsurate în exajouli. Datele provin din 2024 Statistical Review of World Energy al Energy Institute, publicat în iunie 2024.
Consumul global de energie primară a atins un nou record de 620 exajouli (EJ) pentru al doilea an consecutiv în 2023, în creștere de la 607 exajouli în 2022.
Combustibilii fosili au reprezentat 81% din mixul energetic
În ciuda eforturilor de decarbonizare a economiei, combustibilii fosili au reprezentat peste 80% din mixul energetic mondial în 2023.
Petrolul a fost responsabil pentru 32% din energia consumată în întreaga lume, urmat de cărbune (26%) și de gazele naturale (23%).
Regiunea Asia-Pacific a fost responsabilă pentru aproape 80% din producția mondială de cărbune, cu contribuții semnificative în Australia, China, India și Indonezia.
Consumul global de cărbune a continuat, de asemenea, să crească, depășind 164 EJ pentru prima dată în istorie.
China rămâne cel mai mare consumator de cărbune, reprezentând 56% din consumul total mondial. Cu toate acestea, în 2023, consumul de cărbune din India a depășit pentru prima dată totalul combinat al Europei și Americii de Nord.
Consumul de petrol, în special, și-a revenit puternic anul trecut în comparație cu 2022, în mare parte datorită relaxării politicilor Chinei asociate pandemiei COVID.
Ponderea energiilor regenerabile în consumul total de energie primară a ajuns la 14,6%, o creștere de 0,4% față de anul precedent. Împreună cu energia nucleară, acestea au reprezentat aproximativ 19% din consumul total de energie primară.
Energiile regenerabile precum energia solară și eoliană au reprezentat 8% din energia generată în 2023, urmate de energia hidroelectrică (6%) și nucleară (4%).