Companii responsabile față de mediu și oameni

UE amână interdicția privind comerțul cu mărfuri care au legătură cu despăduririle, dar renunță la modificări

Negociatorii instituțiilor UE au convenit marți asupra unui compromis privind interzicerea importului de mărfuri legate de despăduriri, care va fi amânat cu un an, dar fără modificările propuse de legiuitorii UE.

Comisia Europeană a propus în octombrie o amânare de 12 luni, până la 30 decembrie 2025, în urma plângerilor din partea a 20 de țări UE, a unor companii și a unor țări precum Brazilia și Indonezia. Guvernele UE au sprijinit această măsură.

Cu toate acestea, legiuitorii au votat luna trecută nu doar pentru amânarea Regulamentului UE privind defrișările, ci și pentru diluarea acestuia, propunând o nouă categorie de țări „fără risc”, cu controale mult reduse. Acestea ar fi fost în principal state membre ale UE.

Negociatorii guvernelor UE și legiuitorii s-au întâlnit au convenit totuși marți seara asupra amânării cu 12 luni, dar fără nicio modificare a normelor existente.

Operatorii mari și comercianții vor trebui să respecte obligațiile începând cu 30 decembrie 2025, iar întreprinderile mici șase luni mai târziu, o amânare menită să permită companiilor din întreaga lume să se adapteze.

Comisia s-a angajat să evalueze dacă cerințele ar putea fi simplificate pentru țările care au practici durabile de gestionare a pădurilor.

De asemenea, Comisia se va angaja să facă operațional sistemul online pentru întreprinderi până în decembrie 2025 și să propună clasificarea riscului de țară cu cel puțin șase luni înainte.

Legea privind defrișările urmărește să elimine defrișările din lanțurile de aprovizionare cu carne de vită, soia, lemn, cacao, ulei de palmier, cafea și cauciuc comercializate în Europa, astfel încât consumatorii din UE să nu contribuie la distrugerea pădurilor din Amazon până în Asia de Sud-Est.

Aceasta a fost salutată ca un punct de reper în lupta împotriva schimbărilor climatice, însă țările cu piețe emergente, din Brazilia până în Indonezia, susțin că este protecționistă și ar putea exclude milioane de agricultori săraci și mici de pe piața UE.

Share this article
Prev Post

5 decembrie, Ziua internaţională a voluntarilor. „Voluntarii întruchipează ce este mai bun în umanitate”

Next Post

Romsilva scoate la vânzare peste 18.000 de pomi de Crăciun, majoritatea din propriile pepiniere silvice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next