Companii responsabile față de mediu și oameni

Un simbol al schimbării: Panouri solare cu design inovator pentru clădirile istorice din Europa

Panouri solare Guggenhein Museum_ ECSR
Panouri solare Guggenhein Museum_ ECSR

Având în vedere nevoia tot mai mare de energie verde, multe clădiri istorice din Europa au fost dotate cu panouri solare. Companiile care au creat aceste panouri au folosit tehnici inovatoare și creative.

Muzeul Guggenheim din Bilbao, Spania, tocmai a instalat 300 de panouri solare pe acoperișul său. Acest proiect face parte din angajamentului său de a fi neutru din punct de vedere climatic până în 2030. Instalația fotovoltaică de 80 kW va economisi aproximativ 5 % din consumul de energie electrică al muzeului. Instalația va furniza suficientă energie pentru iluminarea sălilor de expoziție.

Clădirea modernistă a renumitului arhitect Frank Gehry a prezentat provocări unice pentru integrarea panourilor pe acoperișuri. Pentru a păstra integritatea arhitecturală a structurii emblematice, culoarea și designul panourilor au trebuit să fie atent selectate și aprobate.

Structura lui Gehry este renumită pentru formele ondulate și placarea metalică argintie. Iberdrola, compania din spatele instalației, a amplasat panourile pe două dintre cele mai mari acoperișuri ale clădirii. Panourile au fost amplasare într-o poziție care face ca acestea să nu fie vizibile din stradă.

Citește și: ING Bank investește 300.000 euro în liceul „Barbu A. Știrbey” și anunță soluții de transport mai sustenabile pentru Summer Well

Modelul selectat a fost fabricat de compania italiană FuturaSun și este în concordanță cromatică cu arhitectura.

“Păstrarea unicității arhitecturale a clădirii a fost o provocare majoră în implementarea acestui proiect, iar toate detaliile – de la designul instalației la armonizarea cu alte caracteristici, cum ar fi luminatoarele – au fost aprobate de arhitectul Frank Gehry și de orașul Bilbao”, a declarat muzeul într-un comunicat de presă.

Pot fi instalate panouri solare pe clădirile istorice?

În alte părți ale Europei, panourile solare au fost instalate discret pe sau în jurul clădirilor istorice. La Chippenham Hall din Anglia, 32 de panouri solare se află la aproximativ 25 de metri de clădire, pe teren.  Acestea sunt conectate la casă prin cabluri subterane. Panourile sunt ascunse vederii de un gard viu care este în concordanță cu stilul altor elemente arboricole din grădini.

Anul trecut, parcul arheologic Pompeii din sudul Italiei a instalat panouri solare deghizate în plăci de teracotă. Acestea se integrează în ruinele antice ale orașului. Cu toate acestea, alte exemple de modernizare a unei clădiri istorice emblematice au provocat controverse.

Panouri fotovoltaice pentru capela King’s College din Cambridge

Au fost propuse panouri fotovoltaice pentru capela King’s College din Cambridge. Instalația a fost aprobată de comitetul de planificare, în ciuda obiecțiilor din partea Historic England și a refuzului din partea ofițerilor de planificare.

Cele 438 de panouri solare de pe acoperiș sunt vizibile din stradă. Dar cei care sunt în favoarea lor le laudă ca pe un simbol al schimbării. Gillian Tett, prorectorul King’s College, a declarat pentru Bloomberg că aceasta este doar încă o schimbare în 500 de ani de modificări aduse capelei. 

“Când regele Henric al VIII-lea a ridicat întreaga capelă, nimeni nu-și putea imagina să aibă o capelă ca aceasta, cu toate aceste acoperișuri extraordinare, aceste tavane gotice. Era imposibil de vizualizat. Și cam asta este ceea ce încercăm să facem din nou”, a spus ea.

Citește și: “Mediterana este în flăcări”: Experții trag un semnal de alarmă cu privire la temperaturile extreme înregistrate în mare

În iunie, orașul Amsterdam a anunțat că panourile solare la vedere vor fi permise pe clădirile și monumentele protejate până în 2025.

La începutul acestui an, guvernul britanic a decis că proprietarii caselor istorice din Anglia nu vor mai trebui să solicite permisiunea de a instala tehnologii eficiente din punct de vedere energetic, precum panouri solare și pompe de căldură, în conformitate cu măsurile propuse de departamentul pentru locuințe.

În timp ce acest lucru poate provoca îngrijorări cu privire la conservarea patrimoniului, companiile lucrează în același timp pentru a produce panouri solare care se integrează mai subtil în clădirile istorice. Numite sisteme fotovoltaice integrate în clădiri (BIPV), acestea nu se află deasupra suprafețelor clădirilor, ci înlocuiesc elemente precum acoperișul, luminatoarele sau fațadele.

Acestea pot lua aspectul țiglelor, al ardezie, al sticlei și chiar al vitraliilor, ceea ce înseamnă că și clădirile istorice vor putea beneficia de costuri reduse de energie și de o durabilitate îmbunătățită fără a sacrifica integritatea estetică.

Sursa: Euronews

Share this article
Prev Post

Amazon promovează micromobilitatea pentru reducerea amprentei de carbon a livrărilor

Next Post

Cel mai mare „aspirator” pentru captarea carbonului din aer a fost instalat în Islanda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next