Companii responsabile față de mediu și oameni

Un startup din Seattle lansează „cafeaua fără boabe” pentru a ajuta la combaterea defrișărilor

Atomo Coffee, un start-up înființat recent în Seattle, va lansa la finalul acestei săptămâni prima cafea fără boabe din lume, în încercarea de a reduce impactul asupra mediului al popularei cafele.

Inovația a atras atenția finanțatorilor, scrie Reuters, printre aceștia numărându-se și câțiva dintre investitorii din spatele Beyond Meat, astfel că Atomo Coffee a atras din start 51,6 milioane de dolari, în contextul în care Time Magazine a numit-o una dintre cele mai bune 200 de invenții ale anului 2022.

Rețeta preparatului fără boabe constă în utilizarea, în principal, de materii prime reciclate, cum ar fi sâmburii de curmale, care tind să fie aruncați în procesul de producție comercială.

Studiile arată că, până în 2050, aproximativ jumătate din terenul folosit în prezent pentru cultivarea cafelei ar putea deveni neproductiv din cauza schimbărilor climatice, iar fermele de cafea, în special cele care cultivă soiul arabica, mai delicat și preferat de barista, ajung să distrugă pădurile în căutarea unui climat mai răcoros.

„Cafeaua provoacă defrișări într-un ritm destul de alarmant – aproape cât zece parcuri centrale (din New York) pe zi”, a declarat Andy Kleitsch, director executiv și cofondator al Atomo. „Vorbim despre o mașină, o mașină de cafea care nu se oprește niciodată, căutând mereu mai mult teren, și asta e ce încercăm să prevenim.”

Totuși, „toți (marii producători de cafea) știu că au o problemă cu disponibilitatea cafelei în următorii 20-30 de ani și încearcă să devanseze această problemă”, a subliniat Kleitsch.

Atomo spune că prima sa producție de cafea fără boabe preparată la rece, pentru a verifica fezabilitatea ideii (proof of concept), a provocat cu 93% mai puține emisii de carbon și a folosit cu 94% mai puțină apă decât cafeaua obișnuită.

Share this article
Prev Post

Rețeaua pentru Natură Urbană. S-au lansat înscrierile la Școala de mediu pentru jurnaliști, ediția a 3-a

Next Post

Au început înscrierile în concursul național Eco Provocarea Juniori și Liceeni ediția a XIII-a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next