Wizz Air anunță că a primit premiul pentru „Cel mai sustenabil grup aerian din EMEA pentru 2024” în cadrul CAPA Airline Leader Summit & Sustainability Awards din Hong Kong. Acesta este al treilea an consecutiv în care compania aeriană primește un premiu pentru sustenabilitate la evenimentul anual CAPA Airline Leader Summit. CAPA Environmental Sustainability Awards for Excellence premiază companiile aeriene, aeroporturile și furnizorii care pun schimbările climatice în prim-planul activității lor.
Premiile sunt analizate în mod independent de analiștii CAPA și de strategii de reducere a emisiilor de carbon de la Envest Global, pe baza CAPA Envest Global Airline Sustainability Benchmarking Report. Acest raport servește drept o resursă cuprinzătoare pentru industrie, oferind o evaluare transparentă a emisiilor și stabilind un sistem independent de rating al sustenabilității companiilor aeriene.
Wizz Air continuă să se afle în fruntea aviației în ceea ce privește reducerea intensității emisiilor de CO2, obținând o performanță de top în industrie. Acest reper este determinat de o flotă nouă și eficientă de 224 de aeronave, dintre care peste 60% sunt Airbus A321neo ultra eficiente, care pot reduce consumul de combustibil cu 20% și emisiile de zgomot cu 50% pe zbor.
Aceste progrese se aliniază la obiectivul ambițios al Wizz Air de a reduce intensitatea emisiilor de carbon cu 25% până în 2030. Pe lângă reînnoirea flotei, Wizz Air își propune ca, până în 2030, 10% din zborurile sale să fie alimentate cu combustibil sustenabil pentru aviație (SAF). Compania își propune să atingă acest obiectiv prin investiții în companii producătoare de combustibil sustenabil pentru aviație (SAF) și prin încheierea de acorduri de achiziție cu parteneri strategici.
Înaintea mandatelor UE în domeniu, grupul de companii aeriene a anunțat recent două rute operate cu combustibil sustenabil pentru aviație (SAF), de la Budapesta către Barcelona și de la Budapesta către Bruxelles Charleroi, și va colecta păreri de la pasageri cu privire la gradul lor de conștientizare a aviației sustenabile prin intermediul unui sondaj special, pe parcursul unei perioade de probă.
József Váradi, Chief Executive Officer la Wizz Air, a spus: „Acest premiu CAPA reflectă dedicarea echipei noastre de 8.100 de colegi și angajamentul nostru de a oferi tuturor călătorii aeriene mai accesibile și mai sustenabile. Wizz Air conduce cu încredere reducerea intensității medii a emisiilor de carbon prin utilizarea celor mai avansate și mai performante aeronave din punct de vedere ecologic. Prin creșterea flotei noastre de la aeronave cu 180 de locuri la aeronave cu 239 de locuri, am ajuns la un nivel remarcabil de 52 de grame de CO2 per pasager-kilometru în anul financiar 2024. Această etapă este determinată de una dintre cele mai noi flote la nivel global, cu o medie de 4,43 ani, peste 60% dintre aeronave fiind echipate cu motoare neo, eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil. Companiile aeriene nu pot realiza singure obiectivul «emisiilor nete zero»: întreaga industrie, incluzând fiecare actor din ecosistem, trebuie să își facă datoria, de la furnizorii de combustibil, la aeroporturi, producători de aeronave și alții. Cheia atingerii unui nivel net zero de emisii este reprezentată de colaborarea industriei și de investițiile strategice în tehnologii cu emisii reduse de carbon, susținute de guverne și de factorii de decizie politică prin legislația necesară și stimulente semnificative.”
Marco Navarria, directorul de conținut și marketing al CAPA – Centre for Aviation, a spus: „CAPA Aviation Sustainability Awards for Excellence evidențiază munca liderilor în sustenabilitate din sectorul transportului aerian. Folosind date din surse independente, o analiză și un proces de evaluare aprofundate, aceste premii sunt un punct de referință, servind la recunoașterea celor care fac din performanța în domeniul mediului o parte esențială a strategiei lor. Câștigătorii premiilor din 2024 au demonstrat un angajament extins față de propriile inițiative de sustenabilitate a mediului, precum și sprijinirea obiectivelor mai largi ale industriei, care caută să îndeplinească angajamentele pe termen lung privind reducerea emisiilor și, în cele din urmă, un viitor net zero.”