Companii responsabile față de mediu și oameni

10 orașe europene, printre care și Cluj-Napoca, au primit eticheta misiunii UE pentru planurile de a deveni neutre climatic până în 2030

Zece orașe europene au primit eticheta misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere al impactului asupra climei, una dintre misiunile UE din cadrul programului Orizont Europa.

Eticheta misiunii UE este o etapă importantă, deoarece este o recunoaștere a planurilor orașelor de a deveni neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei începând deja din 2030 și vizează facilitarea accesului la fonduri publice și private în vederea îndeplinirii acestui obiectiv.

Orașele care au primit eticheta sunt: Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz și Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria), Cluj-Napoca (România) și Stockholm (Suedia).

Jumătate dintre câștigătorii premiilor EU Mission Label sunt orașe din Spania. Ambiția Capitalei Spaniei, Madrid, este de a crea cea mai mare zonă de dezvoltare urbană cu zero emisii din Europa, unde clădirile vor produce mai multă energie decât consumă, iar transportul public va fi fără emisii.

Valencia, care este Capitala Verde a Europei pentru 2024, a început încă de anul trecut să folosească sistemul de iluminat stradal pentru a încărca mașinile electrice. Zona Cabanyal a orașului a devenit, de asemenea, un model de eficiență energetică cu panouri solare instalate pe acoperișul pieței centrale.

Stockholm tocmai a anunțat că interzice mașinile pe benzină și diesel în centrul orașului pentru a reduce poluarea și emisiile. Noile reguli vor intra în vigoare la 31 decembrie 2024.

În total, la misiunea UE pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere al impactului asupra climei participă 100 de orașe din UE, împreună cu alte 12 orașe din țări asociate la programul Orizont Europa. 

Orașele generează peste 70% din emisiile de CO₂ la nivel mondial și consumă peste 65% din energia lumii. Acțiunea urbană este crucială pentru atenuarea schimbărilor climatice și poate contribui în mod semnificativ la accelerarea eforturilor pentru îndeplinirea angajamentului obligatoriu din punct de vedere juridic ca întreaga UE să devină neutră din punct de vedere climatic cel târziu în 2050, precum și la îndeplinirea obiectivului UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 și la îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Pactului verde european.

Foto: Madrid și-a propus să aibă cea mai mare zonă de dezvoltare urbană cu zero emisii din Europa – Copyright Alex Vasey

Share this article
Prev Post

Solarity a adăugat în portofoliu cele mai noi invertoare Deye, hibride și on-grid. Webinar practic pe 24 octombrie

Next Post

Containerele de un roz electrizant pentru deșeuri electrice au crescut spectaculos rata de colectare în Anglia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next