Administrația Meteorologică din China a anunțat că anul 2024 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată în această țară, în contextul în care întreaga planetă se confruntă cu fenomene meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice.
Conform datelor oficiale publicate miercuri seara, temperatura medie națională în China a atins 10,92 grade Celsius în 2024, cu 1,03 grade peste media istorică, reprezentând „cel mai călduros an de la începerea înregistrărilor complete în 1961”, potrivit Administrației Meteorologice din China.
Este important de menționat că primele patru cele mai călduroase anii din istoria măsurătorilor au fost ultimii patru ani, iar toate cele zece recorduri de temperatură din 1961 până în prezent au fost înregistrate în secolul XXI. China a stabilit mai multe recorduri de temperatură pe parcursul anului 2024, incluzând cea mai călduroasă lună iulie din istorie, cel mai călduros august și cea mai caldă toamnă înregistrată vreodată.
În calitate de cel mai mare emițător mondial de gaze cu efect de seră, China se confruntă cu o presiune crescândă pentru reducerea emisiilor. Beijingul s-a angajat că emisiile de dioxid de carbon vor atinge nivelul maxim până în 2030 și vor ajunge la zero net până în 2060.
Impactul devastator al fenomenelor meteorologice extreme
Încălzirea globală nu se manifestă doar prin creșterea temperaturilor, ci și prin efectele secundare ale căldurii excesive asupra atmosferei și oceanelor. Aerul mai cald poate reține mai multă vapori de apă, iar oceanele mai calde duc la o evaporare mai intensă, rezultând în ploi torențiale și furtuni puternice.
În 2024, China s-a confruntat cu inundații devastatoare care au provocat zeci de victime și au necesitat evacuarea a mii de persoane. Un incident tragic a avut loc în mai, când o autostradă din sudul țării s-a prăbușit după mai multe zile de ploi abundente, rezultând în 48 de decese.
Orașul Guangzhou în sudul Chinei a experimentat cea mai lungă vară din istorie, cu 240 de zile în care temperatura medie a depășit 22°C, doborând recordul anterior de 234 de zile stabilit în 1994. Regiunile Sichuan, Chongqing și cursul mijlociu al fluviului Yangtze au suferit de secetă și căldură extremă la începutul toamnei.
Context global și implicații economice
La nivel mondial, anul 2024 a fost marcat de dezastre naturale severe, incluzând inundații în Spania și Kenya, furtuni violente în Statele Unite și Filipine, precum și secetă și incendii forestiere în America de Sud. Conform companiei de asigurări Swiss Re din Zürich, dezastrele naturale au cauzat pierderi economice de 310 miliarde de dolari în 2024.
Organizația Națiunilor Unite a confirmat că 2024 va fi cel mai călduros an înregistrat vreodată la nivel global.
În noiembrie, Organizația Meteorologică Mondială a raportat că temperatura medie a aerului la suprafață în perioada ianuarie-septembrie a fost cu 1,54°C peste media pre-industrială măsurată între 1850 și 1900.
Aceste date alarmante subliniază importanța respectării acordurilor climatice de la Paris din 2015, care își propun să limiteze încălzirea globală la mai puțin de două grade Celsius peste nivelurile pre-industriale și, dacă este posibil, la 1,5°C.