Companii responsabile față de mediu și oameni

5 provocări majore pentru sectorul energetic în 2025 (Financial Times)

Sectorul energetic global se confruntă cu provocări semnificative în anul 2025, într-un context marcat de fluctuații ale prețurilor petrolului și tensiuni geopolitice crescânde. O analiză Financial Times prezintă principalele aspecte care vor modela piața energetică în acest an.

Prețul petrolului sub presiune

Piața petrolieră se află într-o situație dificilă, cu previziuni pesimiste pentru 2025. JPMorgan anticipează o încetinire a creșterii cererii globale de la 1,3 milioane barili pe zi la 1,1 milioane barili pe zi. Prețul mediu al barilului Brent este estimat la 73 de dolari, în scădere de la 80 de dolari în anul precedent. OPEC se confruntă cu provocări tot mai mari în încercarea de a stabiliza prețurile, în contextul tranziției globale către surse alternative de energie.

Producția americană în incertitudine

Președintele ales Donald Trump va întâmpina obstacole în implementarea politicii sale energetice drill, baby, drill (forează, frate, forează). Conform unui sondaj recent al Rezervei Federale din Dallas, jumătate dintre marile companii de explorare și producție planifică reducerea cheltuielilor de capital în 2025. Producătorii necesită un preț minim de 65 de dolari pe baril pentru ca forajul să fie profitabil.

Boom-ul centrelor de date și gazele naturale

Dezvoltarea inteligenței artificiale generează o cerere fără precedent pentru energie. Agenția Internațională pentru Energie estimează că consumul de energie al centrelor de date se va dubla până în 2026, atingând peste 1.000 TWh. Companii precum GE Vernova și Siemens Energy au înregistrat creșteri spectaculoase ale comenzilor pentru turbine pe gaz, reflectând importanța crescândă a gazelor naturale în asigurarea necesarului energetic.

Provocări pentru acordurile climatice

Anul 2024 s-a încheiat cu rezultate dezamăgitoare la summit-urile climatice internaționale. Summitul COP29 din Azerbaijan nu a reușit să stabilească ținte financiare adecvate pentru țările în curs de dezvoltare. Retragerea anunțată a SUA din Acordul de la Paris sub administrația Trump și orientarea spre dreapta a mai multor guverne ridică semne de întrebare asupra viitorului cooperării climatice multilaterale.

Viitorul Legii pentru Reducerea Inflației

Deși Trump a promis „eliminarea” Legii pentru Reducerea Inflației (IRA), o abrogare completă pare improbabilă. Legea a adus beneficii semnificative districtelor controlate de republicani, stimulând investițiile în tehnologii curate. Grupul de analiză Rhodium estimează că investițiile în energie curată au reprezentat 5% din totalul investițiilor private americane în trimestrul al treilea al anului trecut. În concluzie, anul 2025 se anunță a fi unul de transformare pentru sectorul energetic global, marcat de tensiunea dintre necesitatea tranziției energetice și presiunile economice și politice pe termen scurt. Succesul acestei tranziții va depinde în mare măsură de capacitatea actorilor principali de a găsi un echilibru între obiectivele climatice și realitățile economice.

Share this article
Prev Post

5 provocări majore în finanțarea verde în 2025

Next Post

Renault avertizează: Partajarea emisiilor de CO2 între constructorii auto amenință industria europeană de profil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next