Companii responsabile față de mediu și oameni

Care au fost cheltuielile statelor membre UE pentru protecția mediului în 2021. Ponderea cea mai mare au avut-o companiile

Cheltuielile UE pentru protecţia mediului s-au ridicat în 2021 la 292 miliarde de euro, potrivit celor mai recente date Eurostat. Cu o creştere medie de peste 3% în fiecare an, cheltuielile pentru protecţia mediului au urcat cu 54% din 2006. Aceste cheltuieli includ investiţii şi consum.

Ca procent din produsul intern brut, cheltuielile pentru protecția mediului au rămas relativ stabile în ultimii 15 ani, situându-se la aproximativ 2,0 % din PIB.

Urmând tendința anilor anteriori, cheltuielile companiilor au reprezentat cea mai mare parte a cheltuielilor pentru protecția mediului, reprezentând 55% din totalul cheltuielilor în 2021. Ponderea cheltuielilor publice și a sectorului non-profit a fost de 24%, în timp ce ponderea gospodăriilor populației a fost de 21% din totalul cheltuielilor. Comparativ cu 2006, toate cele trei sectoareau  înregistrat creșteri ale cheltuielilor: 62% pentru corporații, 41% pentru administrația publică și sectorul non-profit și 52% pentru gospodării. 

Eurostat estimează că, în 2021, gestionarea deșeurilor și tratarea apelor reziduale au reprezentat 28% și respectiv 23% din cheltuielile totale în sectorul administrației publice și în sectorul non-profit. Datele arată că 24% din totalul cheltuielilor au fost efectuate pentru cercetare și dezvoltare în domeniul mediului și alte activități de protecție a mediului (inclusiv managementul general de mediu și educația), 13% au fost efectuate pentru biodiversitate și măsurile de protecție a peisajului, iar restul de 11% pentru protecția aerului, a solului și a apelor subterane, reducerea zgomotului și protecția împotriva radiațiilor. 

În ceea ce privește companiile, gestionarea apelor uzate și a deșeurilor au reprezentat 27% și, respectiv, 56% din cheltuielile lor în 2021. Protecția aerului și a climei au reprezentat 7% din total, iar restul de 10% a fost dedicat protejării solului și a pânzei freatice, biodiversității, reducerii zgomotului, protecției împotriva radiațiilor și cercetării și dezvoltării în domeniul mediului.

În 2021, investițiile UE în active esențiale pentru furnizarea de servicii de protecție a mediului s-au ridicat la 59 de miliarde EUR, cu 5 miliarde EUR mai mult decât în 2020. Aceste servicii au inclus stații de epurare a apelor uzate, vehicule pentru transportul deșeurilor și achiziții de terenuri pentru a crea o rezervă naturală sau echipamente de producție cu emisii mai puțin poluante.

Share this article
Prev Post

Auchan România, desemnat brandul anului și lider în sustenabilitate în cadrul galei Sustainability in Business

Next Post

Climate Investment Summit – cel cel mai important summit pentru investiții privind schimbările climatice, va avea loc pe 28 iunie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next