Subvențiile globale pentru combustibilii fosili au crescut cu 2.000 de miliarde de dolari în ultimii doi ani atingând un nivel record de 7.000 de miliarde de dolari în 2022, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internațional, în contextul în care guvernele au sprijinit consumatorii și întreprinderile în timpul creșterii globale a prețurilor la energie cauzate de invazia Rusiei în Ucraina și de redresarea economică în urma pandemiei.
Subvențiile pentru petrol, cărbune și gaze naturale reprezintă echivalentul a 7,1% din produsul intern brut global, a precizat FMI, adică mai mult decât cheltuiesc anual guvernele pentru educație (4,3% din venitul global) și aproximativ două treimi din ceea ce cheltuiesc pentru sănătate (10,9%).
FMI a avertizat că subvențiile implicite – costul daunelor cauzate de poluarea aerului și de încălzirea globală – reprezintă cea mai mare parte a costurilor și este posibil să continue să crească.
O serie de state africane și din alte zone ale lumii, aflate în curs de dezvoltare, au redus subvențiile pentru combustibili în ultimii ani, în parte din cauza creșterii datoriilor și a costurilor de împrumut. Națiunile mai bogate, unde consumul de energie este mai mare, se confruntă cu mai puține presiuni financiare pentru a reduce costurile subvențiilor.
Costurile explicite ale subvențiilor – ceea ce guvernele plătesc în mod direct pentru a menține prețurile la electricitate sau la pompă la un nivel scăzut în mod artificial – s-au mai mult decât dublat din 2020, ajungând la 1300 de miliarde de dolari. FMI a declarat că aceste costuri vor scădea probabil acum că prețurile energiei s-au relaxat, și acesta ar fi un moment ideal pentru a elimina subvențiile.
Însă o preocupare și mai mare, potrivit FMI, o reprezintă costurile implicite ale subvențiilor, care vor continua să crească pe măsură ce daunele provocate de încălzirea planetei se vor extinde.
Analiza FMI arată că, anul trecut, consumatorii nu au plătit pentru costuri de mediu de peste 5 trilioane de dolari. Această cifră ar fi aproape dublă dacă daunele aduse climei ar fi fost evaluate la nivelurile constatate într-un studiu recent publicat în revista științifică Nature.
FMI estimează că eliminarea subvențiilor explicite și implicite pentru combustibilii fosili ar preveni 1,6 milioane de decese premature anual, ar crește veniturile guvernamentale cu 4,4 trilioane de dolari și ar pune emisiile pe calea cea bună în atingerea obiectivelor privind încălzirea globală. De asemenea, eliminarea subvențiilor ar putea redistribui veniturile, deoarece subvențiile pentru combustibili ar avantaja mai mult gospodăriile bogate decât cele sărace.
Sursa foto: Pixabay