Croația va avea nevoie de aproximativ 30.000 de angajați pe an, cu calificări de nivel secundar și universitar, pentru a-și atinge obiectivele de eficiență energetică pentru 2030 în sectorul clădirilor, a estimat Croatia Green Building Council, citat de Balkan Green Energy News.
Cele mai mari provocări pentru atingerea obiectivelor energetice și climatice pentru 2030 sunt, pe lângă lipsa de lucrători, cunoștințele insuficiente ale acestora în materie de tehnologii eficiente din punct de vedere energetic.
În prezent, unul din cinci angajați din Croația este din străinătate. Acestea sunt câteva dintre principalele concluzii ale unei analize a sectorului construcțiilor din Croația și a competențelor lucrătorilor din construcții în domeniul eficienței energetice și al surselor regenerabile de energie, a relatat presa locală.
Autorii acesteia au estimat că, pentru a îndeplini obiectivele de eficiență energetică în sectorul clădirilor pentru 2030, țara va avea nevoie de 24.500 de lucrători calificați și de 5.800 de arhitecți și ingineri constructori, mecanici și electricieni.
Uniunea Europeană și-a stabilit ca obiectiv pentru 2030 reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% față de nivelul măsurat în 1990. Sectorul clădirilor din Croația consumă 40% din energie și generează 36% din emisiile de CO2.
Obiectivul UE ar putea fi atins prin intensificarea renovării energetice a clădirilor existente și prin construirea de noi clădiri cu consum de energie aproape zero (clădiri nZEB). Astfel de proiecte vor necesita însă un număr mai mare de lucrători calificați, inclusiv meșteri și antreprenori cu cunoștințe speciale și expertiză în utilizarea noilor tehnologii și în furnizarea de construcții de înaltă calitate.
Conform analizei, între 40% și 60% dintre tehnicieni au declarat că nu au cunoștințe suficiente despre tehnologiile eficiente din punct de vedere energetic, dar sunt dornici să învețe.
În același timp, există un interes insuficient în majoritatea programelor de învățământ profesional de trei ani pentru acest sector, neadaptate nevoilor de pe piață.
Sursa foto: Pixabay