Companiile germane consideră că tranziția energetică aduce mai multe riscuri decât oportunități pentru competitivitatea lor, a anunțat miercuri Camera de Comerț și Industrie DIHK, citată de Reuters.
Pentru jumătate din cele peste 3.500 de companii chestionate de DIHK, tranziția către energiile regenerabile și renunțarea la gazul rusesc va avea un impact foarte negativ sau negativ asupra afacerilor lor și pentru doar 13% un impact foarte pozitiv sau pozitiv.
Barometrul tranziției energetice 2023 al DIHK arată că, pe o scară de la minus 100 („foarte negativ”) la plus 100 („foarte pozitiv”), valoarea barometrului este de -27, cea mai slabă valoare de la lansarea sondajului în 2012.
„Încrederea mediului de afaceri german în politica energetică a ajuns în prezent la un nivel foarte scăzut”, a declarat directorul general adjunct al DIHK, Achim Dercks, cu ocazia prezentării barometrului. „Îngrijorările cu privire la propria competitivitate nu au fost niciodată mai mari.”
În sectoarele energo-intensive, 3 din 4 companii se văd afectate negativ sau foarte negativ de tranziția energetică, arată sondajul. „Având în vedere importanța deosebită a industriei pentru Germania ca locație de afaceri, aceste cifre sunt alarmante”, a declarat Dercks.
Multe companii germane sunt foarte îngrijorate de o aprovizionare insuficientă cu energie, chiar și pe termen mediu și lung, a mai spus acesta.
Deși majoritatea companiilor doresc să-și continue activitatea în Germania, în ciuda provocărilor, procentul companiilor care iau în considerare relocarea este în creștere.
Aproape o treime dintre companiile industriale plănuiesc să își relocheze producția în străinătate sau să își reducă producția pe plan intern, dublu față de cele 16% de anul trecut.
„Politicienii trebuie să ia contramăsuri (…) cât mai repede posibil”, a declarat Dercks.