Mai mult de două treimi din populația lumii este în favoarea energiei solare, de 5 ori mai mult decât sprijinul public pentru combustibilii fosili, potrivit unui sondaj global, citat de Reuters.
Sondajul, realizat de Glocalities în colaborare cu grupurile de advocacy Global Citizen și The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty Initiative, s-a bazat pe interviuri cu peste 21.000 de persoane din 21 de țări, printre care Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Italia, Mexic, Africa de Sud, Turcia și Statele Unite, în perioada ianuarie-iunie a.c.
Cu un sprijin de 68%, energia solară a fost numită cea mai populară sursă de energie, urmată de energia eoliană (54%), hidroelectrică (35%) și nucleară (24%), doar 14% dintre respondenți declarându-se în favoarea combustibililor fosili, potrivit sondajului.
Sondajul Glocalities a întărit alte sondaje care arată un sprijin solid pentru sursele de energie regenerabilă în Europa și în Statele Unite. Cel mai recent Eurobarometru al UE, realizat în perioada mai-iunie a.c., a arătat că 85% dintre europeni susțin „investițiile masive” în energiile regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară.
Un sondaj al Pew Research Center, de la începutul anului 2022, care a precedat o creștere bruscă a prețurilor la energie la nivel mondial ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, a arătat că 69% dintre adulții din SUA au acordat prioritate dezvoltării surselor de energie alternativă, cum ar fi energia eoliană și solară, în detrimentul extinderii producției de petrol, cărbune și gaze naturale.
În Statele Unite, potrivit sondajului Glocalities, energia solară a fost, de asemenea, cea mai favorizată sursă de energie, cu 58%, în timp ce combustibilii fosili au fost susținuți de 24% dintre respondenți, cu mult peste media globală.
Cu toate acestea, combustibilii fosili vor reprezenta în continuare 77% din consumul global de energie în 2022, a declarat Michael Sheldrick, co-fondator și Chief Policy, Impact and Government Affairs Officer la Global Citizen.
„Acest decalaj de producție evidențiază un paradox îngrijorător: în ciuda sprijinului public puternic pentru energia regenerabilă, producția de combustibili fosili rămâne predominantă”, a spus el. „Indiferent de apartenența demografică sau politică (…) energia solară apare ca fiind sursa de energie preferată la nivel mondial [ceea ce] indică faptul că există un teren comun în care agendele politice se pot alinia cu cererile clare ale cetățenilor”, a adăugat Sheldrick.
Cererea globală de energie a crescut cu 1% anul trecut, iar creșterea record a surselor regenerabile nu a făcut nimic pentru a schimba dominația combustibililor fosili, se arată în cel mai recent raport Statistical Review of World Energy.