Un nou studiu realizat de compania de ambalaje durabile DS Smith arată că 44% din ambalajele din hârtie și carton din Marea Britanie vor ajunge la groapa de gunoi sau la incinerator până în 2030, reprezentând 17,3 milioane de tone de astfel de ambalaje în valoare de 2,8 miliarde de lire sterline.
În ciuda faptului că Marea Britanie este al treilea cel mai mare producător de deșeuri de hârtie și carton din Europa, se află pe locul 25 din 30 de țări europene în ceea ce privește reciclarea, spune DS Smith.
Potrivit companiei, 74% din hârtie și carton au fost reciclate în 2020, comparativ cu o medie europeană de 82%, iar această cifră ar putea scădea la 56% până în 2030.
Marea Britanie este pe cale să își rateze obiectivul de reciclare pe termen lung cu până la 13 ani, potrivit unei analize anterioare realizate de DS Smith, după ce a ratat deja ținta de 50% a ratei de reciclare pentru 2020 stabilită de DEFRA (Department for Environment Food & Rural Affairs). DS Smith afirmă că Regatul Unit este, de asemenea, pe cale să rateze obiectivele pentru 2025 (de 55%) și 2030 (de 65%).
Raportul DS Smith solicită colectarea separată a hârtiei și a cartonului, un sistem de reciclare unitar în întreaga țară, precum și o mai bună etichetare și educarea consumatorilor, pentru a inversa tendința de scădere a ratelor de reciclare în Marea Britanie.
Propunerile guvernului reprezintă un pas în direcția greșită și nu vor face nimic pentru a îmbunătăți ratele de reciclare, care sunt deja la un nivel record, spune DS Smith, care face referire la așa-zisa simplificare a reciclării anunțate de guvernul britanic, care promovează colectarea combinată a materialelor reciclabile uscate, inclusiv a hârtiei și a cartonului.
DS Smith spune că dovezile arată că o abordare mixtă crește riscul de contaminare în comparație cu un model de separare la sursă.
John Melia, director pentru dezvoltare strategică și inovare în domeniul reciclării la DS Smith, a comentat: „Având în vedere amploarea oportunității economice și de mediu, propunerile guvernului reprezintă un pas în direcția greșită și nu vor face nimic pentru a îmbunătăți ratele de reciclare, care sunt deja la un nivel record.”
„Pentru a revitaliza reciclarea, ar trebui să învățăm din abordările dovedite și eficiente ale altor națiuni (…) care culeg beneficiile unor sisteme de reciclare bine structurate.”