Emisiile globale de CO2 legate de energie au crescut în 2023 din cauza secetei severe care a afectat energia hidroelectrică, dar creșterea a fost mai mică decât în 2022 datorită expansiunii continue a energiei solare fotovoltaice, eoliene, nucleare și a mașinilor electrice. Fără tehnologiile energetice curate, creșterea globală a emisiilor de CO2 din ultimii cinci ani ar fi fost de trei ori mai mare.
Emisiile au crescut cu 410 milioane de tone, sau 1,1%, în 2023 – comparativ cu o creștere de 490 de milioane de tone în anul precedent -, ajungând la un nivel record de 37,4 miliarde de tone. Un deficit major de energie hidroelectrică din cauza secetelor extreme – în China, în Statele Unite și în alte câteva economii – a dus la peste 40% din creșterea emisiilor în 2023, țările orientându-se în mare parte către alternative de combustibili fosili.
Noile date provin din actualizarea anuală a Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) privind emisiile de CO2 legate de energie la nivel mondial și din ediția inaugurală a unei noi serii de analize, Clean Energy Market Monitor – Monitorul pieței energiei curate.
Între 2019 și 2023, creșterea în domeniul energiei curate a fost de două ori mai mare decât cea a combustibililor fosili. Noua analiză a AIE arată că implementarea tehnologiilor energetice curate în ultimii cinci ani a limitat în mod substanțial creșterea cererii de combustibili fosili, oferind posibilitatea de a accelera tranziția de la aceștia în acest deceniu.
Economiile avansate au înregistrat o scădere record a emisiilor de CO2 în 2023, chiar dacă PIB-ul lor a crescut. Emisiile lor au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani, în timp ce cererea de cărbune a revenit la niveluri nemaiîntâlnite de la începutul anilor 1900. Scăderea emisiilor din economiile avansate a fost determinată de o combinație între implementarea puternică a energiilor regenerabile, trecerea de la cărbune la gaz, îmbunătățirea eficienței energetice și o producție industrială mai slabă. Anul trecut a fost primul an în care cel puțin jumătate din producția de energie electrică din economiile avansate a provenit din surse cu emisii reduse, cum ar fi energiile regenerabile și energia nucleară.
„Tranziția energetică curată a fost supusă unei serii de teste de rezistență în ultimii cinci ani – și și-a demonstrat rezistența”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol. „O pandemie, o criză energetică și instabilitatea geopolitică, toate au avut potențialul de a deraia eforturile de a construi sisteme energetice mai curate și mai sigure. În schimb, am văzut opusul în multe economii. Tranziția energetică curată continuă în ritm accelerat și limitează emisiile – chiar și în condițiile în care cererea globală de energie a fost mai mare în 2023 decât în 2022. Angajamentele asumate de aproape 200 de țări în cadrul COP28, care a avut loc la Dubai în decembrie, arată ce trebuie să facă lumea pentru a plasa emisiile pe o traiectorie descendentă. Cel mai important, avem nevoie de eforturi mult mai mari pentru a permite economiilor emergente și în curs de dezvoltare să accelereze investițiile în energie curată.”
Monitorul pieței energiei curate arată că implementarea energiei curate rămâne excesiv de concentrată în economiile avansate și în China, subliniind necesitatea unor eforturi internaționale mai mari pentru a crește investițiile și implementarea energiei curate în economiile emergente și în curs de dezvoltare. În 2023, economiile avansate și China reprezentau 90% din noile centrale solare fotovoltaice și eoliene la nivel mondial și 95% din vânzările de vehicule electrice. Nu toate tehnologiile de energie curată au progresat în 2023. Vânzările de pompe de căldură au scăzut marginal, deoarece consumatorii constrânși s-au abținut de la achizițiile de articole de mare valoare, ceea ce evidențiază importanța unui sprijin politic continuu pentru tranziții echitabile.
Implementarea de către China a tehnologiilor de energie curată a continuat să avanseze rapid: în 2023 a adăugat o capacitate de energie solară fotovoltaică la fel de mare ca întreaga lume în 2022. Cu toate acestea, un an istoric nefavorabil pentru producția de energie hidroelectrică și redeschiderea continuă a economiei sale după pandemie au dus la creșterea emisiilor Chinei, care au crescut cu aproximativ 565 de milioane de tone în 2023.
În India, creșterea puternică a PIB-ului a dus la creșterea emisiilor cu aproximativ 190 de milioane de tone în 2023. Un muson mai slab decât în mod normal a crescut cererea de energie electrică și a redus producția de energie hidroelectrică, ceea ce a reprezentat un sfert din creșterea emisiilor totale ale Indiei. Emisiile pe cap de locuitor din India rămân în continuare cu mult sub media mondială.