- Investiții de 4 miliarde de euro pentru creștere economică, din care 2 miliarde sunt alocați celor 3 piloni prioritari: decarbonizare, depoluare, regenerarea resurselor
- Decarbonizare prin eliminarea a 18 milioane de tone de CO2 până în 2027, urmând o traiectorie de reducere a emisiilor de carbon, în conformitate cu scenariul de limitare a încălzirii globale la 1,5°C
- Regenerarea resurselor prin economisirea a 1,5 miliarde de m3 de apă dulce până în 2027
- Depoluare prin tratarea a 10 milioane de tone de deșeuri periculoase și poluanți până în 2027
Veolia a anunțat că-și va accelera creșterea profitabilă a activităților sale la nivel mondial prin implementarea noului său program strategic de transformare ecologică, GreenUp.
Pentru atingerea obiectivelor propuse, Grupul se va concentra, în primul rând, pe soluții catalizatoare în domeniile apei, energiei și deșeurilor a căror implementare la scară largă va contribui la eliminarea a 18 milioane de tone de emisii de CO2 din domeniul de aplicare 4 până în 2027 și la conservarea a 1,5 miliarde de m3 de apă.
Potrivit Veolia, „scopul introducerii unui indicator al domeniului de aplicare 4 este de a măsura și recunoaște transformarea ecologică și, în special, decarbonizarea activităților industriale și economice. Domeniul de aplicare 4 se referă la emisiile evitate, care cuantifică CO2-ul care ar fi fost emis în atmosferă, corespunzând impactului pozitiv al soluțiilor de decarbonizare implementate. Complementar domeniilor 1, 2 și 3, domeniul 4 ne va permite să orientăm deciziile economice, financiare și de reglementare către o veritabilă decarbonizare globală și colectivă a planetei.”
În plus, Veolia își va canaliza eforturile pentru a-și diminua propria amprentă de carbon, cu o reducere a emisiilor din domeniile de aplicare 1 și 2 cu 50% până în 2032 pentru a se alinia astfel cu obiectivul Acordului de la Paris privind limitarea încălzirii globale la 1,5°C.
Catalizatorii GreenUp sunt:
- decarbonizarea energiei locale prin integrarea de bioenergii, asigurarea eficienței energetice a clădirilor și industriilor și a flexibilității energetice;
- tehnologiile în domeniul apei și noi soluții pentru conservarea resurselor de apă și tratarea noilor poluanți;
- tratarea deșeurilor periculoase prin neutralizarea substanțelor toxice și dăunătoare pentru a asigura protecția mediului și sănătatea populației.
Acești catalizatori contribuie deja cu 30% la veniturile Grupului și se așteaptă să genereze 70% din creștere pentru perioada 2024-2027. Veolia va aloca jumătate din investițiile sale de creștere pentru aceste activități, mai exact 2 miliarde de euro, o sumă echivalentă cu cea alocată tuturor activităților din planul strategic precedent.
Lider în domeniul cercetării și dezvoltării de soluții ecologice, cu 14 centre de cercetare în întreaga lume, Grupul își va spori semnificativ investițiile în inovare cu 200 de milioane de euro pentru a proiecta tehnologiile viitorului.
Veolia intenționează, de asemenea, să-și valorifice la maximum beneficiile oferite de tehnologia digitală și inteligența artificială în cadrul planului său anual de economii. Aceasta include eficientizarea consumului de apă și energie pentru clienți, îmbunătățirea proceselor de sortare și reciclare a deșeurilor, precum și consolidarea sistemelor de mentenanță preventivă.
„Conștientizarea ecologică trebuie canalizată către acțiuni imediate și eficiente, care protejează în loc să penalizeze, care reconciliază economia cu ecologia și sănătatea umană cu mediul înconjurător. Acesta este sensul noului nostru program strategic: GreenUp! Cu GreenUp, Veolia devine cel mai bun catalizator al transformării ecologice pentru orașe și industrii, fiind pregătită să identifice și să exploateze oportunitățile generate de nevoile globale ale populației”, a declarat Estelle Brachlianoff, CEO Veolia.
Grupul Veolia își propune să fie compania de referință pentru transformarea ecologică. Cu o prezență pe 5 continente și aproape 218.000 de angajați în întreaga lume, Grupul oferă soluții utile și practice pentru gestionarea apei, deșeurilor și energiei, care să contribuie la o schimbare radicală a contextului actual. Prin intermediul celor trei divizii complementare, Veolia ajută la dezvoltarea accesului la resurse, la conservarea și refacerea acestora. În 2023, Grupul Veolia a furnizat apă potabilă pentru 113 de milioane de persoane și servicii de canalizare pentru 103 de milioane de persoane, a produs aproape 42 de milioane de terrawați oră de energie și a tratat 63 de milioane de tone metrice de deșeuri. Veolia Environnement (Paris Euronext: VIE) a obținut venituri consolidate de 45.351 miliarde de euro în 2023.