Companii responsabile față de mediu și oameni

Ce țări produc cea mai multă energie solară (grafic)

În 2023, energia solară a reprezentat trei sferturi din capacitatea de producție de energie regenerabilă adăugată la nivel mondial. Cea mai mare parte a acestei creșteri s-a înregistrat în Asia, UE și SUA, continuând tendința observată în ultimul deceniu.

Visual Capitalist a publicat un nou grafic, care suprinde creșterea capacității fotovoltaice solare instalate în China, UE și SUA între 2010 și 2022, măsurată în gigawați (GW).

Datele au fost compilate de Bruegel, organizație europeană a a cărei misiune este de a îmbunătăți calitatea politicii economice prin cercetări, analize și dezbateri deschise și bazate pe fapte. „European Clean Tech Tracker”, publicat de Bruegel, își propune să ofere o imagine de ansamblu clară, oportună și relevantă pentru politicile publice a principalelor tendințe în materie de inovare, producție și implementare care caracterizează principalele tehnologii care stau la baza tranziției ecologice a Europei.

Dominația chineză

În 2022, China avea o capacitate instalată de 393 GW, aproape dublă față de cea a UE, de 205 GW, și de peste trei ori mai mare (113 GW) decât cea a SUA.

Din 2017, China a înregistrat o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de aproximativ 25% în ceea ce privește capacitatea fotovoltaică instalată, în timp ce SUA a înregistrat o rată similară de 21%, iar UE de 16% (CAGR este o măsură utilizată pentru a calcula rata de creștere medie a unei investiții pe o perioadă de timp mai lungă).

În plus, China domină producția de componente de sisteme solare, controlând în prezent aproximativ 80% din lanțul de aprovizionare cu panouri solare la nivel mondial.

În 2022, industria sistemelor fotovoltaice din China înregistra 2,76 milioane de persoane angajate vs. 648.000 în UE și 264.000 în SUA.

Potrivit AIE (International Energy Agency), China deține aproape 60% din noile capacități regenerabile care se așteaptă să devină operaționale la nivel mondial până în 2028.

În ciuda eliminării treptate a subvențiilor naționale în 2020 și 2021, implementarea sistemelor de energie solară în China se accelerează și se preconizează că, la acest capitol, țara își va atinge obiectivul național pentru 2030 mai devreme cu șase ani, adică în 2024.

Share this article
Prev Post

Italia, pe cale să restricționeze instalarea de panouri solare pe terenurile agricole

Next Post

Mai mult de una din cinci mașini vândute în 2024 ar urma să fie electrică. Numărul de EV vândute, estimat la 17 milioane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next