Lumea este departe de majoritatea obiectivelor de dezvoltare durabilă convenite în 2015, cum ar fi combaterea sărăciei și a foametei, se arată într-un raport al Organizației Națiunilor Unite citat de Reuters.
Raportul anual al ONU privind dezvoltarea durabilă clasifică performanțele celor 193 de state membre ale sale în ceea ce privește punerea în aplicare a 17 „obiective de dezvoltare durabilă” (ODD) de mare anvergură, care includ, de asemenea, îmbunătățirea accesului la educație și asistență medicală, furnizarea de energie curată și protejarea biodiversității.
Raportul a constatat că niciunul dintre cele 17 obiective nu este pe cale să fie atins până în 2030, majoritatea obiectivelor înregistrând „progrese limitate sau o inversare a tendinței”.
Raportul a identificat combaterea foametei, crearea de orașe sustenabile și protecția biodiversității terestre și acvatice ca fiind domenii vulnerabile. Obiectivele politice precum libertatea presei au înregistrat, de asemenea, o „inversare a progresului”.
Raportul a precizat că Finlanda, Suedia și Danemarca sunt printre cele fruntașe, iar China a înregistrat, de asemenea, progrese mai rapide decât media, însă țările cele mai sărace din lume au rămas și mai mult în urmă.
Țările în curs de dezvoltare au nevoie de mai mult acces la finanțare internațională, iar instituții precum agențiile de rating de credit ar trebui încurajate să ia în considerare bunăstarea economică și de mediu pe termen lung a unei țări, mai degrabă decât doar lichiditățile pe termen scurt.
Raportul a evaluat, de asemenea, disponibilitatea țărilor de a coopera la nivel mondial prin intermediul instituțiilor ONU. Statele Unite s-au clasat pe ultimul loc.