Companii responsabile față de mediu și oameni

Producția agricolă a Italiei în 2023, afectată de schimbările climatice, potrivit institutului național de statistică

Producția agricolă italiană s-a redus anul trecut, deoarece producția de vin, fructe și ulei de măsline a fost afectată de fenomenele meteorologice extreme legate de schimbările climatice, a anunțat biroul național de statistică ISTAT, citat de Reuters.

Europa a înregistrat cea mai călduroasă vară din ultimii 2.000 de ani în 2023 – o constatare bazată parțial pe o analiză a inelelor copacilor – iar luna aceasta temperaturile în unele zone ale continentului au depășit deja 40 de grade Celsius.

Fermele italiene au înregistrat o scădere anuală de 3,9% a volumului de producție în 2023, iar culturi de importanță primară, precum cele de viță de vie, pomi fructiferi și măslini, au scăzut cu 11,1%, a precizat ISTAT.

Producția de vin a scăzut cu peste 17% comparativ cu 2017 din cauza temperaturilor ridicate din timpul verii care s-au prelungit până în toamnă, în timp ce producția de ulei de măsline din regiunile centrale ale Italiei a fost afectată de condițiile meteo neobișnuit de reci și umede din timpul sezonului de primăvară.

Producția de fructe a fost și ea afectată de furtunile cu grindină și de înghețurile din primăvară, a adăugat ISTAT.

În februarie, fermierii italieni s-au alăturat protestelor din întreaga Uniune Europeană vizavi de prețurile scăzute la produse, importurile ieftine și măsurilor UE care vizează o agricultură sustenabilă.

Italia s-a numărat printre cele 6 țări care au votat luni împotriva unei politici emblematice a UE care cere statelor membre să introducă măsuri de refacere a naturii pe o cincime din suprafața terestră și marină până în 2030.

Citește și: Legea UE privind refacerea naturii intră în sfârșit în vigoare. Un obiectiv este plantarea a min. 3 mld. de arbori suplimentari până în 2030

Sursa foto: Pixabay

Share this article
Prev Post

Christina Verchere, OMV Petrom: Neptun Deep nu induce un impact semnificativ asupra factorilor de mediu şi mediului socio-economic

Next Post

Christina Verchere, OMV Petrom: Neptun Deep does not induce a significant impact on environmental and socio-economic factors

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next