Companii responsabile față de mediu și oameni

Zero poluare în UE: Intră în vigoare directiva actualizată privind emisiile industriale și emisiile generate de creșterea animalelor 

Directiva actualizată privind emisiile industriale și emisiile generate de creșterea animalelor va intra în vigoare duminică (4 august), revizuind fosta Directivă privind emisiile industriale (DEI).

Directiva revizuită va avea ca rezultat reducerea emisiilor provenite de la instalațiile industriale mari și de la fermele de porcine și de păsări de curte.

Această lege adusă la zi va contribui la orientarea investițiilor industriale necesare pentru tranziția Europei către o economie mai curată, neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, mai circulară și mai competitivă. 

Se preconizează că, până în 2050, punerea în aplicare a directivei revizuite va reduce emisiile de poluanți atmosferici principali [PM 2,5, SO 2, NO X și COVnm (compuși organici volatili nemetanici)] cu până la 40 % față de nivelurile din 2020.

Legea actualizată va oferi instrumente noi și mai puternice pentru economia circulară și utilizarea eficientă a resurselor. Aceasta va aborda, de asemenea, poluarea chimică, astfel încât alternativele mai puțin toxice la substanțele periculoase să fie utilizate în procesele industriale.  

Noile norme includ adoptarea celor mai bune tehnici disponibile pentru depozitele de deșeuri.  

Protejarea cetățenilor: Progrese în ceea ce privește dreptul la despăgubiri 

Directiva revizuită recunoaște pentru prima dată în legislația UE în domeniul mediului dreptul de a solicita despăgubiri pentru daunele aduse sănătății oamenilor cauzate de poluarea ilegală.

Răspunderea este, de asemenea, sporită în mod semnificativ printr-o mai mare participare a publicului la procesul de autorizare, printr-un acces îmbunătățit la justiție și printr-un acces mai bun la informații. 

Noul Regulament privind Portalul emisiilor industriale (IEPR) a intrat în vigoare la 22 mai 2024. Aceasta va îmbunătăți accesul la datele de mediu, permițându-le cetățenilor să obțină informații cu privire la autorizațiile eliberate în UE și la activitățile poluante din imediata lor vecinătate.

Website-ul dedicat va oferi informații mai cuprinzătoare cu privire la instalațiile industriale, va simplifica raportarea electronică de către operatorii DEI și va îmbunătăți monitorizarea geolocalizată a emisiilor și a utilizării resurselor.  

Statele membre au acum la dispoziție 22 de luni pentru a transpune DEI revizuită. Comisia va adopta legislație secundară (acte de punere în aplicare și acte delegate) pentru a completa legislația și a contribui la aplicarea acesteia. Datele vor fi raportate pentru prima dată pe noul Portal privind emisiile industriale în 2028.

Foto © Shinonome Studio, Adobe Stock

Share this article
Prev Post

Cu Apele Curate. Pictură murală inaugurată la Râmnicu Vâlcea, ca semnal de alarmă privind poluarea apelor cu plastic

Next Post

Romsilva a regenerat 26.646 hectare de pădure în 2023, cu 1.335 hectare mai puţin faţă de 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next