Companii responsabile față de mediu și oameni

Scorurile tranziției energetice în funcție de țară în 2024 (grafic)

Forumul Economic Mondial (WEF) a prezentat recent Raportul privind tranziția energetică 2024, care evaluează 120 de țări din întreaga lume în ceea ce privește eforturile lor de decarbonizare și le clasifică în funcție de Indicele tranziției energetice (ETI).

Graficul de mai jos, creat de publicația Visual Capitalist în parteneriat cu National Public Utilities Council, arată primele 10 și ultimele 10 țări în funcție de scorurile lor ETI.

Cum funcționează ETI

ETI este o medie ponderată a doi subindici, performanța sistemului (60%) și pregătirea pentru tranziție (40%), care evaluează țările în funcție de 46 de indicatori, inclusiv reglementarea și angajamentul politic, inovarea și infrastructura.

De la lansarea ETI în 2015, media globală a crescut de la 53,4 la 56,8. Cu toate acestea, ritmul a încetinit recent și a scăzut cu 0,3 puncte din 2022, din cauza consecințelor invaziei rusești din Ucraina și a creșterii ratelor dobânzilor inflaționiste.

Clasamentul

Cele mai mari scoruri privind tranziția energetică provin din economiile avansate, iar primele trei sunt Suedia, Danemarca și Finlanda. Cele mai mici scoruri provin din Africa Subsahariană, care chiar dacă are cel mai scăzut scor mediu regional, fiecare țară în parte face progrese semnificative. De exemplu, scorul Zimbabwe a crescut cu 33% din 2015, datorită creșterii capacității hidroenergetice.

Pe de altă parte, ETI ale unor economii avansate sunt în scădere, cum ar fi Norvegia, al cărei scor a scăzut cu 0,4 puncte în ultimii 9 ani. Această scădere este cauzată de creșterea prețurilor la electricitate și scăderii dezvoltării capacităților regenerabile.

SUA și China

Cea mai mare economie a lumii, Statele Unite, a rămas la 64,0 în ultimul an. În schimb China a avansat la 64,1 din 2023 până în 2024, datorită creșterii semnificative în domenii precum bateriile, vehiculele electrice și liniilor de transmisie de înaltă tensiune. Țara alocă, de asemenea, cea mai mare parte din PIB-ul său investițiilor în surse regenerabile, cu 9 %.

Share this article
Prev Post

NOAA: Pământul tocmai a fost marcat de cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată. Iulie a fost a 14-a lună consecutivă de căldură record pe glob

Next Post

Directiva CSRD: Comisia oferă clarificări suplimentare referitoare la raportarea privind durabilitatea de către întreprinderi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next