O nouă cercetare arată că generația Baby Boomers este cea mai predispusă să recicleze deșeurile de hârtie și carton, în timp ce generația Z este cea mai puțin predispusă.
Cercetările efectuate de DS Smith, companie specializată în ambalaje durabile și reciclare, au arătat că Baby Boomers – persoanele născute între 1946 și 1964 – sunt cele mai predispuse să respecte regulile de reciclare.
Cercetarea, care a chestionat 2 000 de persoane din Regatul Unit în septembrie 2024, a arătat că 54% dintre Baby Boomers au declarat că reciclează hârtia și cartonul, față de 19% dintre respondenții din Generația Z.
64% dintre Baby Boomers au recunoscut că au aruncat ceva la coșul de gunoi în loc să îl recicleze pentru că nu s-au deranjat să îl curețe, procent care crește la 92% pentru Gen Z – persoanele născute între 1997 și 2012 – și la 84% pentru Millennials – persoanele născute între 1981 și 1996.
Doar 27% dintre Boomers s-au declarat confuzi cu privire la ceea ce pot și nu pot recicla, în timp ce, pentru respondenții Gen Z, procentul s-a ridicat la 53%
Printre articolele care ajung frecvent în coșul de gunoi greșit pentru Generația Z se numără deșeurile alimentare (33%) și pungile de plastic (24%).
În ceea ce privește instrucțiunile de reciclare, 25% dintre Boomeri au considerat că este nevoie de mai multă claritate în ceea ce privește modul de reciclare a ambalajelor, cea mai mare rată dintre toate generațiile.
Generația Z este cea mai predispusă (64%) să cheme pe cineva dacă-l vede aruncând ceva care ar fi putut fi reciclat, în timp ce doar 2% dintre Boomeri au declarat că ar face acest lucru.
Dintre toți respondenții, 31% consideră că este responsabilitatea guvernului să determine mai mulți oameni să recicleze, în timp ce 26% cred că este responsabilitatea consiliilor locale.
Comentând rezultatele, Michael Orye, director general pentru reciclare în Europa, DS Smith, a declarat: „Observăm un decalaj între generații atunci când vine vorba de reciclare. Nu există nicio îndoială că toate generațiile doresc să contribuie la protejarea mediului; provocarea constă în a-i face pe oameni să înțeleagă rolul pe care îl joacă reciclarea. Cartonul, hârtia și sticlele de plastic ajung frecvent în pubelele de reciclare ale generațiilor mai în vârstă, în timp ce generațiile mai tinere au doar jumătate din șanse să le recicleze acasă.”
S-a constatat anterior că practicile necorespunzătoare de reciclare au atât un impact economic, cât și unul asupra mediului.
Anul trecut, DS Smith a constatat că ambalaje durabile și reciclabile în valoare de 2,8 miliarde de lire sterline ar putea ajunge la gropile de gunoi sau la incinerare până în 2030, în cazul în care ratele de reciclare în scădere din Regatul Unit nu sunt inversate.