Companii responsabile față de mediu și oameni

Utilizarea gazelor naturale va atinge un nivel record anul viitor (IEA)

Cererea de gaze naturale pe plan mondial va atinge un nivel record anul viitor, în condiţiile în care se intensifică concurenţa între Asia şi Europa pentru combustibilii transportaţi pe mare, se arată într-un raport publicat joi de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Agerpres care citează Bloomberg.

După un declin al importurilor în acest an, Europa va avea nevoie de o cantitate mai mare de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2025, ceea ce va duce la o restrângere a cantităţii disponibile pe piaţă şi la diferenţe de preţ cu Asia, susţine organizaţia cu sediul la Paris.

Estimările Agenţiei sugerează că va urma un alt an dificil pentru Europa, unde consumatorii încă sunt afectaţi de preţurile ridicate. Deşi în regiune preţurile la gaze au scăzut semnificativ, de la vârful crizei din 2022, ele încă sunt mai ridicate decât nivelul mediu înregistrat anterior. Extinderea riscurilor geopolitice – de la războiul din Ucraina la escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu – a sprijinit creşterea preţurilor şi volatilitatea de pe piaţă.

Consumul de gaze în Europa ar putea scădea cu 2% anul acesta, comparativ cu 2023, conform previziunilor IEA. În industrie, cererea s-a redresat, dar rămâne sub nivelul de dinaintea crizei, în timp ce folosirea gazelor în sectorul energiei continuă să scadă, datorită boom-ului regenerabilelor.

În 2025, cererea pe continent ar putea creştere cu 1%, previzionează IEA. Dacă fluxurile de gaze ruseşti via Ucraina sunt oprite anul viitor, atunci Europa va avea nevoie de o cantitate mai mare de gaze naturale lichefiate.

Pe plan global, consumul de gaze va atinge anul acesta un nivel record, tendinţa se va păstra şi în 2025, Asia rămânând principalul motor al creşterii, susţine IEA.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.

Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Sursa foto: Pixabay

Share this article
Prev Post

Voluntarii români au colectat peste 4 tone de deșeuri în cadrul inițiativei transnaționale River Cleanup Collective

Next Post

Fundația TELUS Digital Romania a lansat o nouă rundă de granturi pentru proiecte ONG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next