AstraZeneca a anunțat finalizarea programului său clinic de sprijinire a tranziției medicamentelor sale respiratorii către soluții cu emisii reduse de carbon, cu un potențial de încălzire globală (GWP) considerabil mai scăzut.
Inhalatoarele cu doză măsurată sub presiune (pMDI) reprezintă 78% din utilizarea inhalatoarelor la nivel mondial și reprezintă 0,04% din emisiile globale de GES.
pMDI sunt dispozitive portabile portabile care furnizeaza o doza masurata de medicament, fiind utilizate în mod obișnuit pentru a trata astmul și alte afecțiuni respiratorii.
Emisiile aferente sunt în mare parte asociate cu propulsorul din interiorul inhalatorului, care împinge medicamentul sub formă de spray.
AstraZeneca susține că noul propulsor are un GWP cu 99,9% mai mic decât cele utilizate în prezent în medicamentele inhalate.
Această tranziție face parte din strategia AstraZeneca Ambition Zero Carbon, care își propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră operaționale și ale flotei companiei (Scope 1 și 2) cu 98% până în 2026. Pe termen lung, compania urmărește să obțină o reducere cu 90% a emisiilor sale absolute până în 2045.
Un alt gigant farmaceutic, GSK, testează tranziția inhalatoarelor sale de salbutamol la versiuni cu emisii reduse de carbon, cu planuri de a depune cereri de reglementare privind fabricarea și distribuirea inhalatoarelor în 2025.