Schimbările climatice pot juca un rol major în afectarea sănătății mintale a tinerilor, potrivit unui nou studiu al Asociației Americane de Psihologie, redactat în colaborare cu ecoAmerica.
Studiul este unul dintre cele mai mari de până acum care examinează modul în care tinerii reacționează la schimbările climatice globale și la acțiunile guvernamentale.
Studiul publicat în The Lancet Planetary Health oferă cea mai recentă și poate cea mai autorizată privire la ceea ce autorii numesc „emoții climatice”, inclusiv disperare, teamă, anxietate și depresie, printre altele.
Cercetarea dezvăluie noi perspective cu privire la efectele psihice asupra adolescenților și tinerilor adulți ale fenomenelor meteorologice extreme pe care schimbările climatice le-au favorizat sau le-au agravat, în funcție de tipul de eveniment.
Cercetătorii au analizat rezultatele unui sondaj online efectuat pe aproximativ 16.000 de tineri americani cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, între lunile iulie și noiembrie ale anului trecut.
Ei au constatat că o mare majoritate, adică 85% dintre respondenți, sunt cel puțin moderat îngrijorați, iar aproximativ 58% sunt „foarte sau extrem de îngrijorați” de schimbările climatice și de impactul acestora.
Un grup mai mic, dar totuși considerabil, a raportat că aceste îngrijorări le afectează sănătatea mintală, 38% dintre aceștia declarând că sentimentele lor legate de schimbările climatice le afectează viața de zi cu zi.
Studiul a fost finanțat de Avaaz, o organizație nonprofit orientată către tineri, care promovează acțiuni privind clima, drepturile omului și alte probleme.
Sursa foto: Freepik