PPC Energie a pus în funcțiune pe un bloc de locuințe din sectorul 6 din București o soluție integrată de producție de energie electrică cu panouri fotovoltaice și stocare în baterii, pentru a testa, în cadrul unui proiect pilot desfășurat împreună cu Ministerul Energiei, funcționarea în condiții reale a unei astfel de instalații într-un tip de comunitate urbană frecvent întâlnită în România.
Instalația pusă în funcțiune include panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 10 kWp și baterii de o capacitate de stocare de 5 kWh. Aceasta a fost amplasată pe acoperișul unui bloc de zece etaje din zona Drumul Taberei unde sunt funcționale contoare inteligente atât pentru spațiile comune, cât și la nivel de apartament. Contoarele smart care vizează spațiile comune au fost conectate la invertorul instalației fotovoltaice.
Producția anuală estimată a celor 24 de panouri fotovoltaice de câte 410Wp este de aproximativ 12 MWh/an. Energia va fi folosită pentru iluminatul spațiilor comune ale uneia dintre scările clădirii de locuințe și funcționarea ascensorului.
O precondiție pentru dezvoltarea unei comunități de energie este contorizarea inteligentă. Contoarele smart instalate în blocul de locuințe vizat de proiectul-pilot au fost instalate de operatorul de distribuție care operează în zona București, conform unui calendar de implementare aprobat de către Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
„Scopul unei astfel de soluții integrate de panouri fotovoltaice și baterii de stocare este reducerea costurilor cu utilitățile prin folosirea energiei electrice produse local pentru alimentarea consumului spațiilor comune, reducerea emisiilor de CO2 și implicit creșterea calității vieții. În cadrul proiectului pilot derulat în colaborare cu Ministerul Energiei vom observa profilul de consum al energiei electrice la nivelul micro-comunității, atât energia consumată în timpul zilei cât și cea furnizată din baterii ulterior, urmând să vedem evoluțiile atât la nivelul zilnic cât și la nivel sezonier. Vom pune informațiile la dispoziția Ministerului pentru ca viitoarele inițiative în domeniu să poată beneficia de experiența câștigată în cadrul proiectului pilot, iar clienții să aibă o soluție de eficiență energetică calibrată conform nevoilor lor”, a declarat Ionuț Dună, director general al companiilor PPC Energie și PPC Energie.
Burduja: Finalizăm cât mai curând un proiect de lege pentru comunităţile de energie
Prezent la eveniment, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat: „Avem nevoie de o lege a comunităţilor energetice prin care această resursă neutilizată, acoperişurile blocurilor din Bucureşti, din marile oraşe, de peste tot din România, pot să devină o suprafaţă pe care să putem produce energie electrică verde. Pentru a ajunge acolo, noi am avut întâlniri ale grupului de lucru, însă finalizăm cât mai curând un proiect al legislaţiei pentru comunităţile de energie. Ulterior adoptării acestui proiect, surplusul de energie care se injectează în reţea şi care aduce venituri va putea fi partajat între locatarii unui bloc. În acest moment, veniturile în plus merg practic la asociaţia de locatari, aşa cum este şi cazul acestui bloc din Sectorul 6. Dacă ne uităm în jur, vedem într-adevăr potenţialul pe care blocurile din Bucureşti îl au pentru a avea astfel de sisteme de panouri fotovoltaice, plus stocare în baterii şi îmi doresc să încurajăm acest lucru”.