Referindu-se la viitorul sistemului energetic românesc, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), lansează un semnal de alarmă cu privire la o decizie parlamentară recentă care ar putea submina siguranța energetică a țării.
La data de 11 decembrie 2024, Camera Deputaţilor a adoptat o modificare legislativă care elimină obligativitatea montării sistemelor de stocare a energiei electrice pentru prosumatori. Această decizie, care vine în contextul reexaminării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 32/2024, a stârnit reacții puternice din partea specialiştilor din domeniul energetic.
Chisăliţă subliniază cu fermitate că montarea bateriilor pentru prosumatori nu este doar o opțiune, ci o necesitate imperioasă.
„În condiţiile în care sistemul energetic naţional se găseşte de luni bune în corzi, această decizie parlamentară reprezintă un risc major pentru rezilienţa energetică individuală şi naţională”, afirmă liderul AEI într-o scrisoare deschisă adresată Administraţiei Prezidenţiale.
Potrivit specialistului, legile româneşti sunt tot mai mult ghidate de interese de lobby, şi nu de realităţile tehnice şi nevoile cetăţenilor.
„Multiplele semnale de alarmă trase de Ministerul Energiei, Dispeceratul Energetic Naţional şi alţi actori din piaţă privind variabilitatea producţiei de energie regenerabilă au fost, practic, ignorate”, subliniază Chisăliţă.
Modificări legislative controversate
Deputaţii au eliminat două prevederi cruciale:
- Obligaţia instalării sistemelor de stocare pentru prosumatorii care produc energie electrică între 10,8 kW şi 400 kW
- Termenul limită de 31 decembrie 2027 pentru instalarea bateriilor de către prosumatorii existenţi
Amendamentul controversat, formulat de deputata USR Cristina Prună şi senatorul Cristian Bordei, a trecut fără o analiză aprofundată a implicaţiilor tehnice şi strategice.
Consecinţe pe termen lung
Chisăliţă avertizează că această decizie va prejudicia întregul ecosistem energetic, de la prosumatori şi operatori de reţea, până la consumatorii finali. Lipsa sistemelor de stocare va menţine sistemul energetic într-o stare de fragilitate crescută, expus fluctuaţiilor generate de sursele regenerabile de energie.
Un apel la responsabilitate
AEI lansează așadar un apel urgent către factorii de decizie: reconsiderarea urgentă a modificărilor legislative şi readucerea în discuţie a obligativităţii montării bateriilor pentru prosumatori, ca element fundamental al siguranţei energetice naţionale.
Decizia Camerei Deputaţilor rămâne, deocamdată, un semn de întrebare pentru viitorul sectorului energetic românesc, iar dezbatera continuă.
Sursa foto: Pixabay