Companii responsabile față de mediu și oameni

Comisia Europeană, sub presiune pentru limitarea agendei verzi în contextul politicilor Trump

Comisia Europeană se confruntă cu presiuni crescânde din partea mediului de afaceri și a statelor membre pentru reducerea agendei de sustenabilitate, în contextul dezbaterilor intense privind impactul politicilor de dereglementare ale lui Donald Trump asupra Uniunii Europene, scrie Financial Times.

ExxonMobil, prin vocea președintelui său pentru Europa, Philippe Ducom, a declarat că „foarte puțin” din cele 30 de miliarde de euro destinate investițiilor în tehnologii precum hidrogenul și captarea carbonului vor ajunge în Europa, din cauza „reglementărilor excesive și costisitoare”. Ducom a subliniat că „multe dintre acțiunile Europei reprezintă încercări de a face ceea ce trebuie, dar în mod greșit”.

European Roundtable for Industry, care reunește cele mai mari companii industriale, de consum și energetice din bloc, și-a exprimat, de asemenea, critici severe față de reglementările menite să combată schimbările climatice și să îmbunătățească comportamentul și investițiile corporative.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost îndemnată de liderii de afaceri la Davos să reducă rapid povara reglementărilor asupra companiilor. Un director executiv european a avertizat că Europa „își pierde competitivitatea în fiecare zi”, în timp ce un altul a subliniat necesitatea de a schimba percepția investitorilor americani care consideră Europa „neinvestibilă” în prezent.

Franța a solicitat recent un „moratoriu masiv” asupra legislației, de la produse chimice până la directive financiare, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a cerut o amânare de doi ani a normelor mai stricte de raportare privind sustenabilitatea corporativă.

Această schimbare de direcție marchează o inversare semnificativă față de perioada anterioară, când liderii UE susțineau un plan robust de combatere a schimbărilor climatice. Comisia Europeană pregătește acum pentru februarie o propunere care vizează reducerea cu 25% a cerințelor de raportare pentru companiile mari și cu 35% pentru întreprinderile mici.

Experții avertizează însă că există riscul ca, sub presiunea SUA, Bruxelles-ul să facă prea multe concesii. Martin Porter, președinte executiv al Cambridge Institute for Sustainability Leadership, a subliniat că există „un risc clar” ca „o agendă largă de simplificare să submineze politicile în care companiile au investit deja”, ceea ce ar contraveni obiectivului UE de a utiliza sustenabilitatea ca avantaj competitiv pentru creșterea economică.

Sursa foto: World Economic Forum

Share this article
Prev Post

Extrema dreaptă din Spania exploatează furia publică în urma inundațiilor devastatoare

Next Post

ENGIE Romania și CSR Nest transformă Școala 206 într-un model de eficiență energetică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next