Ziua Mondială a Reciclării se sărbătorește în fiecare an pe data de 18 martie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța reciclării și pentru a încuraja oamenii și organizațiile să ia măsuri concrete pentru reducerea deșeurilor.
Ziua Mondială a Reciclării a fost instituită pentru prima dată în 2018 de către Fundația Globală pentru Reciclare, o organizație non-profit dedicată promovării importanței reciclării și dezvoltării durabile.
Înscrie-te la #RecyclingHeroes 2025
În acest an, ca și în anii precedenți, accentul este pus pe eroii reciclării – persoane, companii și organizații ale căror eforturi contribuie la stabilitatea ecologică a planetei.
Fundația Globală pentru Reciclare va selecta 20 de exemple inspiraționale din întreaga lume și va acorda fiecăruia câte 500 USD.
Ranjit Baxi, Președintele Fondator al Fundației Globale pentru Reciclare, a declarat:
„Dorim să recunoaștem Eroii Reciclării pentru contribuțiile lor remarcabile. Nominalizările sunt binevenite din partea persoanelor, comunităților și întreprinderilor care au avut un impact semnificativ asupra reciclării în ultimul an și ale căror eforturi vor contribui la un viitor mai verde pentru planeta noastră.”
Cum să nominalizezi un Erou al Reciclării:
Creează un videoclip (de 90 până la 120 de secunde) care prezintă contribuțiile tale/persoanei nominalizate în domeniul reciclării. Evidențiază impactul în domenii precum afaceri, școli sau comunități.
Termen limită: Trimite nominalizarea ta până pe 7 martie 2025.
Criterii de jurizare: Creativitate, impact și originalitate.
Premii: 20 de câștigători vor fi selectați. Fiecare câștigător va primi 500 USD. Câștigătorii vor fi, de asemenea, prezentați pe toate canalele media în Ziua Mondială a Reciclării.
Trimite nominalizările tale la: info@globalrecyclingfoundation.com. Mai multe informații, AICI.
Resursele naturale și provocările actuale
Resursele naturale ale Pământului, precum apa, aerul, petrolul, gazele naturale, cărbunele și mineralele, reprezintă fundamentul existenței noastre, dar sunt și limitate. Consumul iresponsabil al acestor resurse, cuplat cu generarea a miliarde de tone de deșeuri în fiecare an, creează o problemă de mediu gravă. Reciclarea, cunoscută și ca a 7-a resursă, este una dintre soluțiile cheie.
Importanța reciclării a ieșit în evidență în timpul pandemiei COVID-19, consolidându-și rolul ca a 7-a Resursă de care omenirea depinde pentru materii prime.
Ce este reciclarea?
Reciclarea este procesul de extragere a materialelor din deșeuri și transformarea lor pentru reutilizare. În timp ce eliminarea deșeurilor are numeroase efecte negative asupra mediului, reciclarea ajută la prevenirea epuizării materialelor potențial valoroase și reduce consumul de materii prime. Astfel, scade utilizarea energiei, poluarea aerului și poluarea apei.
Reciclarea joacă, de asemenea, un rol vital în combaterea schimbărilor climatice, reducând emisiile de CO2 cu peste 700 de milioane de tone annual – echivalentul emisiilor întregii industrii aviatice.
Majoritatea deșeurilor de ambalaje, care reprezintă cel mai comun tip de deșeuri municipale, pot fi reciclate. Cele mai frecvente deșeuri de ambalaje includ sticlele PET din plastic, celofanul, cutiile de carton, pungile de plastic, recipientele din sticlă, nylonul, lăzile din lemn, diferite tipuri de hârtie, ambalajele din carton, folia stretch și materiale similare.
Impactul economic și social
Reciclarea unei singure tone de hârtie economisește aproximativ 4.000 de kilowați-oră de electricitate, aproximativ 30.000 de litri de apă și 17 copaci.
Aluminiul și sticla pot fi reciclate de un număr nelimitat de ori fără a-și pierde calitatea și proprietățile.
Aproximativ 1,6 milioane de persoane din întreaga lume sunt angajate în industria reciclării, iar contribuția acesteia la PIB-ul global este de așteptat să depășească 400 de miliarde USD în următorii 10 ani.
În fiecare an, această industrie investește aproximativ 20 de miliarde USD în îmbunătățirea eficienței reciclării, crearea de locuri de muncă și reducerea impactului asupra mediului.
Sursa foto: Fundația Globală pentru Reciclare