Raiffeisen Bank România și-a publicat al 13-lea Raport de Sustenabilitate, in care prezinta informatii despre impactul economic, social si de mediu in anul 2021. In ceea ce priveste protectia mediului inconjurator, Raiffeisen raportează o serie de rezultate, printre care:
• 208 laptopuri si 17.621 kg de mobilier donate sau refolosite ca masura de circularitate
• 37% din consumul de energie electrica provenit din surse regenerabile
• 5.184 de nuci plantati la Târnăvioara, lângă Copsa Mica, judetul Sibiu – in cadrul proiectului-pilot „Planteaza un copac”
• 1.985 tone CO2 economisite anual prin portofoliul de credite verzi alocate Obligatiunilor Verzi
• 17.248 kg de deseuri periculoase (corpuri de iluminat, baterii, DEE-uri) si 44.308 kg de deseuri nepericuloase reciclate
• Sistem de colectare selectiva a deseurilor implementat in sediile administrative
Raportându-se la obiectivul Uniunii Europene de a atinge neutralitatea din punct de vedere climatic pana in anul 2050, Raiffeisen Bank Romania isi afirma rolul de facilitator in tranzitia catre o economie verde, astfel că 14% din portofoliul de credite pentru companii medii si mari reprezinta finantari pentru proiecte sustenabile, iar 40% dintre creditele ipotecare acordate au fost pentru imobile eficiente energetic. Mai mult, Raiffeisen s-a pozitionat ca prima banca din Romania care a emis obligatiuni verzi, iar fondurile au fost utilizate pentru cladiri verzi, transport ecologic, agricultura sustenabila.
„In activitatea noastra de zi cu zi pornim in minte cu gandul ca vrem sa oferim „Banking asa cum trebuie”, un angajament care presupune gandire pe termen lung si un bun echilibru intre activitatea economica profitabila si grija fata de mediu si fata de comunitatile din care facem parte. Asa ca ne-am asumat rolul de facilitator in tranzitia catre o economie verde si o comunitate sustenabila: ne-am orientat spre finantarea companiilor si proiectelor sustenabile si spre sustinerea proiectelor comunitare, in special cele dedicate zonei de educatie financiara si antreprenoriala. De asemenea, am imbunatatit procesele interne pentru a reduce impactul asupra mediului si am creat noi oportunitati pentru dezvoltarea unui mediu de lucru divers si incluziv pentru colegii nostri.”, a declarat Corina Vasile, Director de Comunicare si Sustenabilitate Raiffeisen Bank Romania.
O alta initiativa de mediu raportata de Raiffeisen este Greenology. Lansata ca o campanie de educatie ecologica in randul angajatilor derulata intr-o singura zi, Greenology a devenit o platforma de educatie pentru sustenabilitate pe termen lung.
In septembrie 2021, Raiffeisen Bank Romania a lansat Creditul BIO pentru fermieri, primul sau produs de creditare IMM, menit sa incurajeze, sa sustina si sa creasca agricultura sustenabila pe toti cei 3 piloni: profitabilitate economica; respeectarea mediului natural; responsabilitate sociala.
Raportul de susenabilitate Raiffeisen 2021 a fost dezvoltat în parteneriat cu The CSR Agency, companie de consultanta in sustenabilitate si responsabilitate sociala corporativa.