Companii responsabile față de mediu și oameni

Studiu: Poluarea cauzează anual peste 9 milioane de decese la nivel mondial

Conform analizei efectuate de oamenii de știință asupra datelor privind mortalitatea globală și nivelurile de poluare, publicată în revista Lancet Planetary Health, poluarea aerului provenită din procesele industriale, împreună cu urbanizarea, a condus la o creștere cu 7% a deceselor din 2015 până în 2019. La nivel mondial, începând cu 2015, poluarea a cauzat 9 milioane de decese anual, plasând-o la nivel de egalitate cu fumatul în ceea ce privește numărul deceselor, relatează Reuters.

“Spre deosebire de schimbările climatice, malarie sau HIV, poluării mediului nu i-am acordat atât de multă atenție”, a declarat Richard Fuller, coautor al studiului și director al organizației non-profit Pure Earth.

Analiza surprinde cauzele poluării – separând sursele de contaminare tradiționale, cum ar fi fumul care se creează în interior sau apele uzate, de poluanți mai moderni, precum poluarea atmosferică industrială și substanțele chimice toxice. Concluzionând, decesele cauzate de poluanții tradiționali sunt în scădere la nivel mondial, dar aceștia rămân o problemă majoră în Africa și în alte țări în curs de dezvoltare. Apa și solul contaminate precum și aerul murdar din interior fac din Ciad, Republica Centrafricană și Niger țările cu cele mai multe decese cauzate de poluare, conform datelor raportate la numărul populației fiecărei țări.

Spre deosebire de poluanții tradiționali, decesele cauzate de expunerea la poluanții moderni, cum ar fi metalele grele, produsele agrochimice și emisiile de combustibili fosili, sunt „pur și simplu în creștere galopantă”, cu 66% mai multe față de anul 2000, a declarat coautorul Rachael Kupka, director executiv al Alianței Globale pentru Sănătate și Poluare, cu sediul la New York.

Conform studiului, țările care au înregistrat cele mai multe decese cauzate de poluare, raportate la numărul populației, sunt: Ciad; Republica Centrafricană; Niger; Insulele Solomon; Somalia; Africa de Sud; Coreea de Nord; Lesotho; Bulgaria; Burkina Faso.

Share this article
Prev Post

Parteneriatul dintre Bridgestone și LenzaTech oferă o nouă viață anvelopelor uzate

Next Post

Studiu Deloitte: aproape jumătate dintre români ar achiziționa o mașină hibrid sau electrică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next