Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a anunțat astăzi, în urma unei conferințe, lansarea proiectului „Modernizarea infrastructurii de monitorizare şi avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecţiei vieţii şi a bunurilor materiale – INFRAMETEO”).
Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014 – 2020, Axa Prioritară 5 “Promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii şi a gestionării riscurilor”, Obiectivul Specific 5.1 „Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziune costieră”. Valoarea totală a proiectului este de 246.055.486,28 lei.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea sistemului național de monitorizare și avertizare a fenomenelor meteorologice periculoase pentru asigurarea protecției vieții și a bunurilor materiale prin implementarea următoarelor obiective specifice:
1. Modernizarea rețelei de radare meteorologice (7 radare meteorologice Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S);
2. Modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor;
3. Modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătăţirea performanțelor sistemului informatic al ANM;
4. Extinderea modernizării rețelei naționale de stații meteorologice automate;
5. Sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei;
6. Sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național;
7. Înființarea Centrului Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).
Foto: Free Pik