Companii responsabile față de mediu și oameni

Amploarea incendiilor în Europa duce la creșterea cheltuielilor de protecție împotriva incendiilor și a numărului de pompieri. România, printre țările UE cu cea mai mare pondere a pompierilor din totalul forței de muncă (Eurostat)

Incendiile din întreaga Europă au devastat mii de hectare de vegetație în Franța, Portugalia, Spania, Italia și Grecia, punând la încercare pompierii din țările afectate. În 2021, aproximativ 365.000 de persoane au fost angajate ca pompieri profesioniști în UE, ceea ce reprezintă 0,2 % din totalul locurilor de muncă din UE, potrivit Eurostat. 

Estonia, Cipru, România și Slovacia (toate aproximativ 0,4 % din totalul locurilor de muncă) au înregistrat cea mai mare pondere a pompierilor din totalul forței de muncă.

Guvernele UE au cheltuit 32,9 miliarde EUR pentru protecția împotriva incendiilor în 2020

În 2020, cheltuielile publice din cele 27 de state membre ale UE pentru „serviciile de protecție împotriva incendiilor” s-au ridicat la 32,9 miliarde EUR, ceea ce reprezintă o creștere de 6,4 % față de 2019, când cheltuielile au fost de aproximativ 30,9 miliarde EUR. Ponderea cheltuielilor publice totale a fost de 0,5%.

Ponderea cheltuielilor publice pentru protecția împotriva incendiilor ca raport al cheltuielilor totale variază de la un stat membru la altul. În 2020, Danemarca a raportat cea mai scăzută pondere a cheltuielilor pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor din totalul cheltuielilor (0,1%), urmată de Islanda cu 0,2 % și Belgia, Malta, Austria, Portugalia și Slovenia, cu 0,3 % din cheltuielile totale ale administrației publice. În schimb, România a avut cea mai mare pondere a cheltuielilor pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor, cu 0,8%, urmată de Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Grecia, Lituania și Luxemburg, cu 0,6%. 

Potrivit Raportului pe 2020 privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, publicat de Centrul Comun de Cercetare al CE, România a fost țara cea mai afectată, urmată de Portugalia, Spania și Italia. Incendiile de pădure au afectat grav zone protejate „Natura 2000” din Europa: totalizând 136 331 ha – aproximativ 40 % din suprafața totală distrusă de foc în 2020 -, ceva mai puțin decât în 2019, dar peste media ultimilor 9 ani. Ca și în 2019, din păcate, România a însumat din nou aproape jumătate din suprafața distrusă de incendii în cadrul siturilor „Natura 2000”, cea mai mare suprafață situându-se în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Share this article
Prev Post

Managementul deșeurilor municipale în Croația (Raport)

Next Post

OTP Bank și Mastercard prezintă „problema dezvoltării nesustenabile” a Deltei Dunării într-un scurtmetraj de 5 minute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next