Companii responsabile față de mediu și oameni

CSR Nest lansează proiectul „Verde Citadin 2”

Asociația CSR Nest anunță continuarea proiectului „Verde Citadin” inițiat anul trecut, prin lansarea celei de-a doua ediții, „Verde Citadin 2”. Proiectul va fi implementat în urma unei finanțări în valoare de 99.950 lei acordate prin Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România. Fondurile vor fi folosite pentru realizarea unei grădini pedagogice amenajate în incinta curții Colegiului Național Ion Luca Caragiale din București. Proiectul va fi implementat în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2023.

În contextul în care orașele se confruntă cu provocări majore de mediu (poluare, spații verzi insuficiente), proiectul „Verde Citadin” își propune să sprijine dezvoltarea de ecosisteme urbane și să fructifice potențialul mare și încă nefolosit al orașelor de a contribui la protejarea sau refacerea biodiversității. În plus, un rol important îl are și educația despre și pentru mediul înconjurător în rândul elevilor și încurajarea acestora să desfășoare activități prin care să participe direct la protejarea naturii și restaurarea mediului.

„Verde Citadin 2” vine în continuarea primei ediții implementate anul trecut a proiectului cu același nume, care a avut ca scop dezvoltarea a două grădini pedagogice pe două parcele de teren aparținând Colegiului Viaceslav Harnaj din București și Liceului Barbu Știrbey din Buftea. Gândite ca bază de studiu pentru elevii din cele două unități școlare cu profil agro-alimentar, grădinile au răspuns nevoii de a recrea legătura dintre oameni și natură și de a sensibiliza tinerii privind problemele de mediu și hrană. În aceste grădini au fost plantate fructe, legume și plante aromatice comestibile, iar ulterior aici s-au organizat ateliere de grădinărit, degustări, practici artistice sau descoperiri de floră și faună.

Obiectivele proiectului „Verde Citadin 2” sunt:

  • dezvoltarea infrastructurii urbane verzi prin amenajarea unei grădini pedagogice în incinta curții Colegiului Național Ion Luca Caragiale din București;
  • întreținerea și îmbunătățirea elementelor de infrastructură verde deja create în cadrul primei ediții a proiectului „Verde Citadin” și a proiectului „Laboratorul Verde Buftea”, prin organizarea de ateliere și sesiuni de instruire privind modul de întreținere a plantelor și a infrastructurilor verzi create pentru elevii și profesorii de la Colegiul Viaceslav Harnaj din București și Liceului Barbu Știrbey din Buftea;
  • creșterea gradului de informare și educare a comunității din Municipiul București și județul Ilfov privind protecția mediului și principiile dezvoltării durabile, prin organizarea de ateliere și sesiuni de instruire privind utilizarea elementelor de economie circulară și dezvoltare durabilă.

„Verde Citadin este un proiect care creează contextul potrivit prin care elevii și adulții pot să își asume co-responsabilitatea față de mediul înconjurător, învățând cum să coopereze pentru rezolvarea problemelor de mediu cu care se confruntă comunitățile din care fac parte. În plus, prin dezvoltarea de infrastructură urbană verde, proiectul contribuie la îmbunătățirea calității vieții populației din mediul urban, în condițiile în care suprafața de spațiu verde / cap de locuitor în România este sub media europeană recomandată. Verde Citadin 2 este continuarea unor proiecte finanțate în anii anteriori și demonstrează că un angajament asumat pe termen mediuși lung  produce efecte pozitive și de lungă durată în comunitatea în care se intervine”, spune Sergiu Sebesi, președintele Asociației CSR Nest.

Despre Asociația CSR Nest

Misiunea Asociației CSR Nest este de a oferi soluții și servicii atât sectorului neguvernamental cât și celui corporatist, prin promovarea responsabilității sociale în rândul societății civile și al companiilor. De asemenea, asociația își mai propune să contribuie la progresul social, cultural, educațional, turistic și de mediu al României. Totodată, asociația încurajează un comportament responsabil față de mediul înconjurător, atât la nivel de companie, cât și la nivel individual; promovează conceptul de dezvoltare durabilă (inclusiv dezvoltare comunitară durabilă) și inițiază demersuri pe lângă autoritățile locale în acest scop; dezvoltă și implementează proiecte de mediu. Pentru mai multe detalii, accesați www.csrnest.ro.

Despre Platforma de mediu pentru București

Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Platforma aduce laolaltă organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii pentru a crea impactul colectiv necesar pentru a transforma Capitala într-un oraș în care locuitorii duc o viață sănătoasă și se simt bine, iar companiile prosperă fără să fie expuse unor riscuri legate de mediu.

Primele inițiative ale Platformei de mediu sunt Raportul de Cercetare privind Starea Mediului în București și proiectele pilot legate de Parcul Natural Văcărești, Aerlive și Verde Citadin, care au fost finanțate încă din 2021 și sunt dezvoltate în continuare într-o formă colaborativă.

Share this article
Prev Post

„Ascultă ursul din tine și fă bine”: campanie Ursus de cause-related marketing pentru protejarea habitatului urșilor din Munții Făgăraș

Next Post

Utilizarea pungilor de cumpărături din plastic subțire în UE (Eurostat)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next