Companii responsabile față de mediu și oameni

Utilizarea pungilor de cumpărături din plastic subțire în UE (Eurostat)

În 2020, fiecare persoană din UE a utilizat, în medie, 87 de pungi de cumpărături din plastic subțire. Astfel de pungi sunt de obicei oferite clienților pentru transportul produselor achiziționate. Deși ușoare și durabile, ele sunt adesea folosite o singură dată și durează secole pentru a se degrada și dizolva. Pungile de transport din plastic subțire au fost identificate ca fiind unul dintre cele mai răspândite 10 deșeuri de pe plajele din UE.

Între 2018 și 2020, s-a înregistrat o reducere cu 7,6 % a consumului de pungi de transport din plastic subțire în rândul statelor membre UE – de la 22 de miliarde în 2018, la 19,9 miliarde în 2020.

Deși utilizarea de pungi de transport din plastic subțire (LPCB) a scăzut în ansamblu de la începutul înregistrării datelor (2018), consumul de pungi de transport din plastic foarte ușor/subțire (VLPCB), cu grosimea mai mică de 15 microni, a crescut efectiv de la 14 miliarde în 2018, la 14,7 miliarde în 2020. 

Creșterea consumului de VLPCB poate fi un efect de substituție care rezultă din Directiva privind pungile de plastic, care vizează reducerea consumului de LPCB-uri la maximum 40 de pungi pe persoană până la 31 decembrie 2025.

Dintre statele membre ale UE, țările care au raportat cel mai mare rată de utilizare a pungilor de cumpărături din plastic subțire în 2020 au fost Lituania (294 de pungi/persoană), Cehia (251) și Letonia (229).

La celălalt capăt al scalei, țările care au raportat cel mai scăzut consum au fost Belgia (10 pungi/persoană), Portugalia (17) și Polonia (20).

Pentru Bulgaria, Danemarca, Estonia, Grecia, Italia, Malta, Țările de Jos, România și Finlanda, nu există date raportate. 

Context

Directiva 2015/720 privind reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire reprezintă o modificare a Directivei 94/62/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. Aceasta a fost prima directivă a UE care impune statelor membre să ia măsuri pentru a realiza o reducere susținută a consumului unui anumit produs și vizează reducerea utilizării de pungi de transport din plastic subțire pentru a combate deșeurile, a schimba comportamentul consumatorilor și a promova prevenirea generării de deșeuri. Aceasta impune statelor membre ale UE fie să adopte măsuri pentru a se asigura că consumul nu depășește nivelurile-țintă specificate în directivă, fie să interzică furnizarea gratuită de pungi de transport din plastic subțire la punctele de vânzare de bunuri și servicii. Statele membre ale UE pot, de asemenea, să pună în aplicare o combinație a acestor măsuri.

Share this article
Prev Post

CSR Nest lansează proiectul „Verde Citadin 2”

Next Post

Jeff Bezos intenționează să-și doneze cea mai mare parte din averea de 124 miliarde de dolari în timpul vieții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next