Delegații ale țărilor, ONG-uri și reprezentanți ai industriei s-au reunit la Paris în această săptămână pentru o nouă rundă de discuții ONU în vederea încheierii unui acord juridic care să stopeze explozia deșeurilor de plastic, informează Reuters.
După câteva zile de negocieri procedurale, delegațiile s-au împărțit în două grupuri pentru a discuta efectiv pe marginea setului de măsuri care ar putea fi luate pentru a opri poluarea cu plastic și dacă țările ar trebui să elaboreze planuri naționale sau să stabilească obiective globale pentru a aborda problema.
Până la închiderea sesiunii de vineri, țările au convenit să pregătească un „draft zero” al textului care ar urma să devină primul tratat privind materialele plastice obligatoriu din punct de vedere juridic și să lucreze între sesiunile de negociere asupra unor chestiuni-cheie, cum ar fi domeniul de aplicare și principiile viitorului tratat. „Draftul zero” ar reflecta punctele de vedere foarte variate ale mai multor țări până la începutul următoarei runde de negocieri care va avea loc la Nairobi, Kenya, în noiembrie.
Arabia Saudită, Rusia și China au pledat pentru adoptarea deciziilor privind viitorul tratat prin vot majoritar, și nu prin consens. Un consens ar oferi posibilitatea ca unele state să blocheze procesul, temere exprimată inclusiv de Marian Ledesma, militantă de mediu a Greenpeace Filipine.
„Nu avem timp de pierdut. Acum avem mai puțin timp de pierdut”, a declarat reprezentantul Samoa, în numele națiunilor insulare mici, la discuțiile purtate, adăugând că statele insulare se confruntă cu daunele provocate de gestionarea deficitară a deșeurilor și de supraproducția de plastic.
Un grup informal de țări numit ”High Ambition Coalition”, din care fac parte țări UE, dar și Japonia, Chile și țări insulare, a pledat pentru obiective globale de reducere a producției de plastic și a poluării, precum și pentru restricții privind anumite substanțe chimice periculoase, în timp ce țări precum Statele Unite și Arabia Saudită preferă planuril naționale care să abordeze această problemă.
Potrivit unui raport din 2022 al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cantitatea deșeurilor de plastic se estimează că aproape se va tripla până în 2060, aproximativ jumătate ajungând la groapa de gunoi și mai puțin de o cincime fiind reciclate.
Sursă foto: World Economic Forum