În 2019, UE a emis aproximativ 3,1 gigatone (Gt) de CO 2, mai puțin de 9% din emisiile de CO2 la nivel mondial pentru anul respectiv, informează Eurostat. Consumul în UE a fost responsabil pentru 3,4 Gt de emisii de CO2, reprezentând 10% din emisiile globale de CO2.
Utilizând modelul FIGARO Multiregional Input-Output (MRIO), Eurostat estimează că volumul de CO2 emis în restul lumii care deservește consumul UE este de 0,9 Gt, în timp ce aprox. 2,5 Gt au fost emise de sistemul de producție al UE pentru consumul UE.
Pe de altă parte, economia UE a emis aproape 0,6 Gt CO2 pentru producția de bunuri exportate către restul lumii. Aceasta înseamnă că, în 2019, emisiile încorporate în bunurile și serviciile importate au fost mai mari decât emisiile încorporate în exporturile UE, ceea ce face din UE un importator net de emisii de CO2 încorporate.
În timp ce emisiile de CO2 din UE încorporate în mărfurile exportate sunt estimate a fi stabile (0,6 Gt), emisiile de CO 2 generate în afara UE pentru consumul său au scăzut cu aproximativ 8%, de la aproape 1,0 Gt în 2010, la 0,9 Gt în 2019. Datorită unei reduceri similare a emisiilor de CO2 pentru bunurile și serviciile produse în UE pentru consumul intern, amprenta totală de CO2 a UE a scăzut de la 4,0 Gt în 2010 la 3,6 Gt în 2018 și apoi la 3,4 Gt în 2019.
Este important de remarcat faptul că, în același timp, consumul de bunuri și servicii al UE a crescut, ceea ce înseamnă că sistemul de producție al UE a reușit să producă mai multe bunuri și servicii cu mai puțin CO2 emis.
Cele mai multe emisii de CO2 importate pentru consumul UE, emise în China, Rusia și Statele Unite
Aproximativ 0,9 Gt de emisii globale de CO2 destinate consumului UE provin din țări din afara UE în 2019. China a fost cea mai importantă sursă a acestor emisii de CO2, reprezentând 27 % din totalul emisiilor, reflectând rolul său de partener comercial principal al UE pentru importuri. Rusia a înregistrat 0,11 Gt emisii de CO2 (12 %), urmată de Statele Unite (8 %) și India (6 %). În termeni absoluți, emisiile importate din aceste țări au scăzut între 2010 și 2019, cu excepția celor din India.
Progrese moderate în ceea ce privește ODD13 – politici climatice
Eurostat a publicat recent raportul de monitorizare din 2022 privind progresele înregistrate în vederea atingerii ODD în contextul UE, care arată că, în ultimii cinci ani, obiectivul de combatere a schimbărilor climatice (ODD 13) a înregistrat progrese moderate. Acest obiectiv necesită acțiuni urgente de combatere a schimbărilor climatice și a impactului acestora. Obiectivul său este de a limita încălzirea globală la mult sub 2°C – de preferință la 1,5°C – în comparație cu perioada preindustrială.
Sursa foto: Reuters