Apetitul românilor pentru energie verde este în creștere, panourile solare nepresurizate, printre cele mai căutate (Leroy Merlin)

Interesul românilor pentru soluțiile de captare și utilizare a energiei verde, precum sistemele fotovoltaice, este în creștere la începutul lui 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, printre cele mai căutate modele de panouri solare comercializate de companie fiind cele nepresurizate, potrivit Leroy Merlin România, retailer specializat în construcții, decorațiuni și grădinărit.

Conform specialiștilor companiei, aceste generatoare alternative de energie sunt o opțiune validă și sustenabilă de a echilibra consumul general de energie electrică, cu costuri de întreținere, instalare și montare reduse, în funcție de complexitatea proiectului.

Panourile solare termice pentru producerea de apă caldă menajeră comportă trei tipologii: presurizat, nepresurizat, respectiv panou colector, legat de un boiler. 

Panoul solar presurizat va funcționa pe toată perioada anului și nu va necesita golirea instalației iarna vs. panoul solar nepresurizat, care funcționează doar în perioadele cu temperaturi pozitive și necesită golirea instalației iarna.

În cazul panoului solar colector, legat de un boiler în interiorul locuinței, acesta funcționează pe toată perioada anului și oferă un plus de confort în utilizare datorită automatizării, care îi permite să funcționeze fără intervenție. În plus, poate fi integrat în sistemele de apă caldă deja existente în locuință, fie că sunt boilere electrice, centrale sau pompe de căldură.

Cum se montează și unde se amplasează panourile solare

De regulă, clienții care au în plan achiziția unui panou solar prioritizează instalarea și amplasarea la soare, însă, potrivit specialiștilor Leroy Merlin, dincolo de expunerea la radiația solară, sunt necesare respectarea altor criterii de bază.

Printre acestea, orientarea și înclinația: panourile solare necesită atât soare, caz în care trebuie orientate spre sud și zone adiacente, cât și o inclinație potrivită, care să permită absorbția radiației solare. În unele situații, panta acoperișului poate fi deficitară, caz în care este necesar montajul panourilor sub un unghi ușor diferit de cel al acoperișului.

Un alt aspect de luat în calcul în momentul instalării este gradul de umbrire: panourile solare trebuie să aibă o expunere optimă la razele solare, așadar este important să fie dispuse în zone fără umbră puternică.

În același timp, panourile solare nepresurizate necesită  o pompă automată de reglare, pentru a se asigura presiunea apei de la robinet.

Prevederi legale de avut în vedere la achiziție și montare

Pe lângă detaliile care țin de montarea și instalarea panourilor solare, este important pentru clienți să cunoască aspectele legale corelate de acest proces.

Pe lângă faptul că montajul panoului solar se poate face doar de către experți în domeniu și firme de instalații autorizate, panourile solare implică elemente presurizate și alte detalii care au legătură cu modul de funcționare sub presiune, și de aceea este important să fie acoperite toate măsurile de siguranță. 

Un alt aspect ține de calculul TVA-ului diferențiat pentru produse de tipul panourilor solare.

Pentru a beneficia de cota de TVA de 9%, conform legii, clienții pot cumpăra produsele exclusiv din magazinele fizice Leroy Merlin, fiind necesar să se adreseze biroului Servicii Clienți din magazine înainte de achiziție.

De asemenea, pentru a putea beneficia de TVA diferențiat, atât persoanele fizice, cât și cele juridice trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere, conform legii.

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Campania „Din dragoste pentru bucătăria Arctic” reinterpretează 8 rețete populare din România în versiuni keto, vegan și fără gluten

Next Post

Săptămâna Verde: 285 de școli au primit 46.000 de puieți prin programul Adoptă un Copac, în campania Plantarea de speranță la distanță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next