Poluarea aerului cu particule în suspensie de ordinul micronilor este responsabilă pentru 2.869 de decese anual în Bucureşti, potrivit estimărilor făcute de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi platforma AerLive.ro în cadrul campaniei „Curat.AerLive.ro”. Totodată, 548 de decese sunt cauzate de poluarea cu PM2.5 pentru persoanele ce au boala ischemică a inimii, iar 5,6% dintre cazurile de decese la bebeluşi au drept motiv poluarea cu microparticule PM10.
„Ne dorim ca acest raport să stea la baza fundamentărilor politicilor publice atât de necesare pentru îmbunătățirea calității aerului în București și să servească drept inspirație și pentru celelalte orașe ale României, care se confruntă cu problema calității aerului.” arată Oana Neneciu, Director Executiv Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
În cadrul campaniei au fost realizate o serie de materiale video explicative, cu ajutorul unor medici specialiști, care sunt prezentate pe platforma https://curat.aerlive.ro. Pentru a înțelege cum particulele microscopice de poluare pătrund adânc în organism și reușesc să păcălească mecanismele de apărare ale acestuia, atacând plămânii și creierul, în cadrul campaniei a fost realizată o animație video. Ajunse în sistemul sanguin, aceste particule sabotează întregul organism, inflamează și contractează vasele de sânge, crescând tensiunea arterială, până la punctul în care se poate declanșa un accident vascular cerebral.
„Oamenii sunt îngrijorați unde să-și ducă copiii la școală, să fie mai deștepți, dar cu cât va fi mai poluat aerul, cu atât ei vor avea o dezvoltare neurocognitivă mai proastă”, spune Radu Țincu, Medic Primar Terapie Intensivă -Toxicologie și coordonatorul pentru sănătate al campaniei.
Particulele în suspensie de ordinul a câtorva microni (PM2.5 și PM10) provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor și pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur.